ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Γρεβενών

Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Γρεβενιωτών
΄Ετος ίδρυσης: 1952
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΕΛΕΝΗ ΑΔΑΜΟΥ
Αντιπρόεδρος:  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΖΗΣ
Γ. Γραμματέας:  ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΚΑΣ
Ταμίας:  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΡΑΣ
Σύμβουλος:  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Σύμβουλος:  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΒΡΙΤΣΑΣ
Σύμβουλος:  ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Διεύθυνση: Βασιλέως Ηρακλείου 10, 54625 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα και Fax: 2310548468, 2310281700 e-mail: gefiri@mail.gr, nvarvit@phed.auth.gr.


Ο Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Γρεβενιωτών ιδρύθηκε το 1952.
Την ανάγκη ύπαρξης του Συλλόγου, που θα συγκέντρωνε τους πολλούς Γρεβενιώτες της Θεσσαλονίκης για κοινή δράση με αποτελεσματικότητα, συνέλαβαν οι ανήσυχοι και δραστήριοι ΙωάννηςΠαπαστεργίου και Γιώργος Στεργιάδης, οι οποίοι υπήρξαν και πρώτοι πρόεδροι του, κ. ά. Έτσι λοιπόν ο Σύλλογος Γρεβενιωτών είναι... συνομήλικος της Ομοσπονδίας, στην οποία εντάχθηκε αμέσωςκαι από τότε αποτελεί δυναμικό μέλος της.
Οι σκοποί του Συλλόγου, όπως στο μεταξύ τροποποιήθηκαν, είναι:
1)Η ανάπτυξη και διατήρηση των δεσμών των καταγόμενων από το Νομό Γρεβενών και η πνευματική επικοινωνία αυτών.
2)Η ηθική και πνευματική ανύψωση των μελών και η οικονομική ενίσχυση περιπτώσεων ανάγκηςμε κάθε πρόσφορο μέσο.
3)Η περισυλλογή και διάδοση του λαογραφικού και αρχαιολογικού υλικού του Ν. Γρεβενών και ενγένει η παρακολούθηση των ζητημάτων του Νομού και υποστήριξη κάθε αιτήματός του.

Τα Γρεβενά, με 9.500 κατοίκους, είναι η πρωτεύουσα του Νομού Γρεβενών, στον οποίο κατοικούν κοντά στους 40.000 άνθρωποι. Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 530 μ.
Στην αρχαιότητα η περιοχή των Γρεβενών, μαζί με τις επαρχίες Ανασελίτσας και Κοζάνης - Σερβίων, αποτελούσαν μακεδονικό κρατίδιο της Άνω Μακεδονίας με το όνομα Ελίμεια ή Ελιμειώτις. Αργότερα εντάχθηκαν στο ευρύτερο Μακεδονικό κράτος.
Κατά την Τουρκοκρατία η περιοχή ακολούθησε την ιστορική περιπέτεια του όλου Ελληνισμού και ο πληθυσμός της, με κορυφαίους κλεαρματoλoύς από τα σπλάγχνα του, αγωνίστηκε να κρατήσει ακμαίο το εθνικό φρόνημα, την εθνική ελληνική συνείδηση, ώσπου στις 15 Οκτωβρίου 1912 έλαμψε και στα Γρεβενά το φως της ελευθερίας.
Τα Γρεβενά έχουν καλή σχετικά ρυμοτομία και αρκετές πλατείες.
Υπάρχουν πολλά μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία της πόλης. Εντυπωσιακό είναι το υπαίθριο θέατρο στην περιοχή Καστράκι με θαυμάσια ακουστική και θέσεις για 2.000 θεατές.
Το χιονοδρομικό κέντρο στη Βασιλίτσα (20 χλμ. από τα Γρεβενά) προσελκύει πολλούς σκιέρ.

Η παρουσία του Συλλόγου των Γρεβενιωτών στα συλλογικά πράγματα της Θεσσαλονίκης στα τελευταία 50 χρόνια υπήρξε αισθητή και συνεχής, με προέδρους, πέρα από τους προαναφερθέντες, τους: Κώστα Στεργιάδη, Ηλία Ζαμανάκο, Θωμά Ευθυμιόπουλο, Χρ. Καρέτσο, Αθαν. Στεφανή, Ναπ. Ντίνο, Δημ. Λαγούδη, Ευθ. Παπαευθυμίου και το σημερινό πρόεδρο Δημήτριο Ρίγγο.
Δραστηριότητες έχει να επιδείξει πολύμορφες και πολυπληθείς, που καλύπτουν όλους τους επιδιωκόμενους σκοπούς του, όπως: διαλέξεις, ομιλίες με θέματα τοπικού και γενικότερου ενδιαφέροντος, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα Γρεβενά, κ.ά.
Οι ετήσιοι χοροί σε μεγάλες αίθουσες της πόλης με συμμετοχή πολλών Γρεβενιωτών και φίλων τους σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.
Καθιερώθηκαν: εκκλησιασμός στις γιορτές του πολιούχου των Γρεβενών Αγίου Αχιλλίου και του εθνομάρτυρα Αιμιλιανού και συμμετοχή στη γιορτή της μάχης του Σπηλαίου Γρεβενών με οπλαρχηγό το θρυλικό Θεόδωρο Ζιάκα, το 1854, ο οποίος αντιμετώπισε 12.000 Τούρκους και θαυμάστηκε για τον ηρωίσμό του. Χαρακτηριστικό είναι το γνωστό δημοτικό τραγούδι:

«Εσείς βουνά των Γρεβενών και πεύκα του Μετσόβου...».

Στα επιτεύγματα του Συλλόγου περιλαμβάνονται, επίσης, η δημιουργία χορευτικού συγκροτήματος, που διαπρέπει με παρουσία και στην τηλεόραση, και η προβολή ντοκιμαντέρ, με παραδόσεις, ήθηκαι έθιμα, τραγούδια της περιοχής Γρεβενών κ.ά.
Τέλος δημιουργήθηκε Παγγρεβενιώτικη Επιτροπή προώθησης των θεμάτων των Γρεβενών, η οποία, σε συνεργασία και με την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, βοήθησε στην πραγματοποίηση πολλών και σπουδαίων έργων στα Γρεβενά.

Ανανέωση ιστορικού ίδρυσης


Ο πρόεδρος του συλλόγου καθηγητής Δ. ΡΙΓΓΟΣ ομιλεί σε εκδήλωση του Συλλόγου.Πίσω του διακρίνονται νέοι και νέες των Γρεβενών με παραδοσιακές φορεσιές.

Ο πρόεδρος του συλλόγου καθηγητής Δ. ΡΙΓΓΟΣ ομιλεί σε εκδήλωση του Συλλόγου.Πίσω του διακρίνονται νέοι και νέες των Γρεβενών με παραδοσιακές φορεσιές.


Ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης βραβεύει όσους διετέλεσαν πρόεδροι του.Στο βήμα ο σημερινός πρόεδρος Δ.Πίγγος καιπλάι του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ.Σ.Θ. Κωνσταντίνος Σεργιάδης.

Ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης βραβεύει όσους διετέλεσαν πρόεδροι του.Στο βήμα ο σημερινός πρόεδρος Δ.Πίγγος καιπλάι του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ.Σ.Θ. Κωνσταντίνος Σεργιάδης.