ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Γρεβενών

Σύλλογος Καλλονιωτών "Ο Άγιος Νικόλαος"
΄Ετος ίδρυσης: 1970
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΒΑΒΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΔΗΜΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΣ
Ταμίας:  ΓΚΟΛΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Σύμβουλος:  ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΓΚΟΓΚΟΣ ΦΩΤΙΟΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλονής Γρεβενών «ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» επανιδρύθηκε (με την έννοια ότι αποτελεί συνέχεια άλλων παλαιών προσπαθειών Καλλονιωτών) στις αρχές του 1970, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ιδρύθηκε και σύλλογος γυναικών με την ονομασία «ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ».

Η Καλλονή (Λούντζι, η ονομασία άλλαξε το 1926) ανήκει στο Νομό Γρεβενών και σήμερα αποτελεί οικισμό του Δήμου Κοσμά του Αιτωλού. Απέχει από τα Γρεβενά 30 χλμ. και βρίσκεται στον οδικό άξονα Γρεβενών - Πενταλόφου - Ιωαννίνων.

Είναι ορεινό χωριό με υψόμετρο 1.100 μ. και οι κάτοικοί του νιώθουν πιο κοντά, πολιτιστικά, με τα χωριά της περιοχής του Βοιου.

Προβλέπεται σύντομα το χωριό να αποκτήσει ξενώνα, που θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες. Χαρακτηριστικό των Καλλονιωτών είναι η τάση τους για δημιουργία σωματείων με στόχο την εξυπηρέτηση των ενδιαφερόντων του χωριού τους.

Έτσι το 1904 οι Λουντζιώτες της πολιτείας Ν ιού Χαμσάιρ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ίδρυσαν την ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΛΟΥΝΤΖΙΩΤΩΝ «ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», ενώ το 1918 ιδρύθηκε στο χωριό η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης Κυριών «ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ».

Πολλοί ήταν οι Καλλονιώτες που πρωτοστάτησαν στην επανίδρυση του Συλλόγου, όμως πιο σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι διατελέσαντες και πρόεδροί του Σωκράτης Τζημουράκας, Νικόλαος Γκόλκος, Γεώργιος Γκουλέτσος, Γ. Τζημουράκας και, βέβαια, ο σημερινός πρόεδρος Βασίλης Μαντζιάρης..

Κύριος σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση της συνοχής, της ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης των κατοίκων της κοινότητας, παρά τη διασπορά στο χώρο και το χρόνο και παρά τις εσωτερικές αντιθέσεις και αντιφάσεις..

Ο Σύλλογος Καλλονιωτών, κάτω από τα κατά καιρούς διοικητικά συμβούλια, έχει μια διαρκή παρουσία στα δρώμενα του χωριού, με παρεμβάσεις που στοχεύουν στην πλακόστρωση, συντήρηση βρυσών, φωτισμό χώρων, ανάδειξη και διατήρηση του αρχιτεκτονικού ύφους του χωριού, που είναι ο μοναδικός παραδοσιακός οικισμός του Νομού Γρεβενών με προεδρικό διάταγμα χαρακτηρισμένος.

Πολύ σημαντική δραστηριότητα του Συλλόγου είναι η έκδοση ενημερωτικού εντύπου με φωτογραφικό υλικό και ιστορικά στοιχεία του χωριού.