ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Γρεβενών

Μορφωτικός - Κοινωνικός - Φιλανθρωπικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Κιβωτιατών Θεσσαλονίκης
΄Ετος ίδρυσης: 1994
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΤΣΟΥΦΛΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Αναπλ. Γραμματέας:  ΜΑ ΥΡΟΜΑΤΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Ταμίας:  ΚΑΛΛΙΝΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Σύμβουλος:  Γ ΑΛΑΝΗ ΜΥΡΟΦΟΡ Α
Σύμβουλος:  ΑΝΘΕΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η Κιβωτός είναι ένα όμορφο χωριό του Νομού Γρεβενών και ανήκει στο Δήμο Ηρακλειωτών (με έδρα τον Άγ. Γεώργιο). Βρίσκεται βόρεια της πόλης των Γρεβενών και συνορεύει με το Νομό Κοζάνης, με σύνορο τον ποταμό Πραμόριτσα. Το διασχίζει δρόμος που συνδέει τα Γρεβενά με την Καστοριά, το Τσοτύλι, τη Νεάπολη. Έχει εγγεγραμμένους 1.500 δημότες, ενώ μόνιμα κατοικούν εκεί περίτους 500.

Μεγάλες προσδοκίες έχουν οι Κιβωτιανοί από την αξιοποίηση πηγής, που χαρακτηρίσθηκε ιαματική και βρίσκεται στην τοποθεσία «Πάροτλου» κοντά στον ποταμό Πραμόριτσα.

Οι Κιβωτιανοί που κυρίως συνέτρεξαν για τη δημιουργία του Συλλόγου είναι οι: Αχ. Ανθεμίδης,Β. Αλεξιάδης, Κ. Σαρηγιανίδης, Ε. Ανανιάδου, Π. Τορτοπίδης, Χρ. Αλεξιάδης Κ.ά.

Η αγάπη, ο πόθος, η διατήρηση των άρρηκτων δεσμών με τη γενέτειρα, η προβολή της ιστορίας, των εθίμων και της πολιτιστικής παράδοσης, η επαφή και συναδέλφωση των Κιβωτιανών της Θεσσαλονίκης, καθώς και η ενίσχυση της πραγματοποίησης των στόχων των φορέων της Κιβωτού για την προβολή της στο νομό και γενικότερα οδήγησαν τους πρωτοστατήσαντες στην ίδρυση του σωματείου.

Πολλές και αξιόλογες είναι οι δραστηριότητες του Συλλόγου. Έτσι, πραγματοποιεί κάθε χρόνο τελετή κοψίματος της βασιλόπιτας, διοργανώνει ετήσιο χορό με επιτυχία, διοργανώνει συνεστιάσεις για τη συνάντηση των συμπατριωτών, εκδρομές σε ιστορικούς και τουριστικούς τόπους, ενώ δε λείπουν και φιλανθρωπικές πράξεις, αιμοδοσία κ.ά. Συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της γενέτειρας, όπως στο καρναβάλι, στα πανηγύρια, στο αντάμωμα των απανταχού ευρισκομένων Κιβωτιανών κ.ά.

Ευγενείς μελλοντικοί στόχοι του Συλλόγου είναι η δημιουργία στο χωριό βιβλιοθήκης και λαογραφικού μουσείου και ακόμη η έκδοση ενός βιβλίου για την Κιβωτό.