ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Γρεβενών

Σύλλογος Απόδημων Ροδιωτών
΄Ετος ίδρυσης: 1977
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΚΡΙΚΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΚΛΕΙΣΙΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΓΚΕΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Ταμίας:  ΚΑΡ ΑΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΤΣΙΟΜΠΛΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο Σύλλογος Αποδήμων Ροδιωτών ιδρύθηκε το 1977 με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Σκοποί του Συλλόγου τέθηκαν η ηθική και οικονομική υποστήριξη του χωριού, η εξύψωση και προαγωγή του κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου, καθώς και η διατήρηση των παραδόσεων και εθίμων της Ροδιάς.

Η Ροδιά (Ραντοβίστι) είναι ορεινό χωριό του Νομού Γρεβενών. Από την πόλη απέχει 13 χλμ. Οι κάτοικοι, που παλαιότερα έ~αναν τους 800, ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Χαρακτηριστικό στοιχείο της Ροδιάς είναι οι πολλές εκκλησούλες (14) που υπάρχουν γύρω της.

Ένας Ροδιώτης ευαίσθητος κινήθηκε, για να προχωρήσει η δημιουργία του Συλλόγου των Αποδήμων Ροδιωτών και να έχουν και αυτοί το στέκι, τη βάση τους για τις συναντήσεις τους, αλλά και τις ε-ιξορμήσεις για το καλό της Ροδιάς, ο Δημήτριος Κρικέλης, που υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου.

Μαζί του ο Χρ. Κλεισιάρης, η Αναστασία Γκέκα, ο Δημ. Καραβασίλης, ο Δημ. Τσιομπλίκας και άλλοι 23 Ροδιώτες έβαλαν μπρος την πορεία του Συλλόγου με ευοίωνους προσανατολισμούς για την ειπίτευξη των σοβαρών στόχων του.

Πέραν των τακτικών εκδηλώσεων, όπως χοροί, πίτες, συναντήσεις, συνεστιάσεις κλπ., ο Σύλλογος δημιούργησε χορευτικό συγκρότημα από παιδιά συμπατριωτών της Θεσσαλονίκης, ενώ στο χωριό, ως πρώτη δωρεά, στάλθηκε μια μεγάλη καμπάνα για την εκκλησία των Ταξιαρχών.