ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Γρεβενών

Σύνδεσμος Σαμαριναίων Θεσσαλονίκης "Ο Σμόλικας"
΄Ετος ίδρυσης: 1952
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΚΑΡΑΣΙΜΟΥ-ΤΣΙΤΣΗ ΣΤΕΛΛΑ
Αντιπρόεδρος:  ΚΩΣΤΟΥΛΗ-ΤΣΟΣΚΟΥΝΟΓΛΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ
Γ. Γραμματέας:  ΛΙΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ταμίας:  ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Η ΤΕΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Έφορος:  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ
Σύμβουλος:  ΜΗΤΣΙΟΜΠΟΥΝΑ-ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΟΦΙΑ
Σύμβουλος:  ΚΑΡΑΜΙΧΟΥ - ΠΑΠΑΚΩΝ/ΝΟΥ ΑΛΚΜΗΝΗ

Ο Σύνδεσμος των Σαμαριναίων Θεσσαλονίκης «Ο ΣΜΟΛΙΚΑΣ» ιδρύθηκε το 1952 με πρωτοστάτες τους γιατρούς Μιχ. Παπαϊωάννου και Δημ. Καραμίχο, που τους ακολούθησαν πενήντα περίπουΣαμαριναίοι, οι οποίοι υπήρξαν και τα ιδρυτικά μέλη του.

Σκοποί του Συλλόγου ορίστηκαν η σύσφιξη των σχέσεων των Σαμαριναίων στη Θεσσαλονίκη και η προσήλωση των νέων στα ήθη και έθιμα της ιστορικής Σαμαρίνας, μαζί με την αγάπη και φροντίδα για τη γενέτειρα με διάφορους τρόπους.

Η Σαμαρίνα βρίσκεται στο Νομό Γρεβενών και θεωρείται το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων, με υψόμετρο 1.650 μ. Λόγω ακριβώς του μεγάλόυ της υψομέτρου παραδοσιακά δεν κατοικούνταν κατά τους χειμερινούς μήνες και οι κατοικοί της διαχείμαζαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Κατά τον τελευταίο πόλεμο καταστράφηκαν τα περισσότερα σπίτια και οι κάτοικοί της εγκαταστάθηκαν πλέον μόνιμα σε άλλα μέρη. Τώρα η Σαμαρίνα ξαναχτίσθηκε, αλλά οι περισσότεροι την επισκέπτονται για ολιγοήμερες διακοπές, κυρίως τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Ο Σύνδεσμος είχε την τύχη να αποκτήσει ιδιόκτητο εντευτήριο, μαζί με το Σύλλογο των Φουρκιωτών, δωρεά των συμπατριωτών τους Δημητρίου και Ουρανίας Μποζιάνη, επί της οδού Εθν. Αμύνης 28.

Οι δραστηριότητες του Συνδέσμου είναι πράγματι πολύπλευρες και πολυάριθμες. Θα μπορούσαν να αναφερθούν οι πολύ επιτυχημένοι χοροί σε πολυτελείς αίθουσες, οι πολλές εκδρομές, συγκεντρώσεις για καφέ, ο εορτασμός του Οσιομάρτυρος Δημητρίου του «εκ Σαμαρίνης», που τελείται την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου στην Αχειροποίητο, κ.ά.

Ακόμη τιμά τους συμπατριώτες που διαπρέπουν γενικά ή συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Συνδέσμου ή της Σαμαρίνας, βραβε;ύει τους αριστούχους μαθητές και μαθήτριες, παιδιά των μελών, οργανώνει διαλέξεις, ξεναγήσεις σε μουσεία Κ.ά. Να αναφερθεί ακόμη ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στηνπροσέλκυση των νέων στις τάξεις του Συνδέσμου, προ πάντων για το ξαναζωντάνεμα του χορευτικούσυγκροτήματος. Επίσης, μέλη του προσφέρουν αίμα σε συμπατριώτες που το χρειάζονται.

Κατά τη διάρκεια της πενηντάχρονης λειτουργίας του Συνδέσμου οι διατελέσαντες, κατά χρονλογική σειρά, πρόεδροι είναι οι εξής:

Μιχ. Παπαϊωάννου (ιατρός)
Δημ. Καραμίχου (ιατρός)
Γεώργ. Τουφεξής (έμπορος)
Σωτήριος Φώλιας (έμπορος)
Νικ. Θωμάς (ιατρός)
Μάνθος Πολίτης (έμπορος)
Αύρα Τσιτώτα (διακοσμήτρια)
Αλκμήνη Καραμίχου-Παπαντωνοπούλου