ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Γρεβενών

Σύλλογος Σπηλιωτών Θεσσαλονίκης
΄Ετος ίδρυσης: 1979
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΡΟΜΠΟΛΗ-ΣΟΥΓΛΕ ΜΑΡΙΑ
Γ. Γραμματέας:  ΣΤΕΦΟΥΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
Ταμίας:  ΒΛΑΧΑΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΣΤΕΦΟΥ ΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Σύμβουλος:  ΤΣΕΝΙΚΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Σύμβουλος:  ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο Σύλλογος Σπηλιωτών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1979.

Στην πορεία του έκανε σημαντικές προσπάθειες με σκοπό την προώθηση των σχέσεων των Σπηλιωτών Θεσσαλονίκης, τόσο μεταξύ των, όσο και με τους Σπηλιώτες άλλων περιοχών, αλλά κυρίως με τους κατοίκους του χωριού.

Ιδιαίτερες προσπάθειες έχουν γίνει σχετικά με τη γνωριμία και διατήρηση της παράδοσης και της ιστορικής κληρονομιάς. Ο Σύλλογος κάνει τον ετήσιο χορό δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στους παραδοσιακούς χορούς και στα τραγούδια του τόπου μας. Επίσης από πενταετίας διοργανώνει διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις με θέμα: «Η επανάσταση του Θεοδώρου Ζιάκα και η μάχη του Σπηλαίου το 1854».

Στις εκδηλώσεις κυριαρχούν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, αλλά και ανάλογες ομιλίες σχετικές με την επετειακή εορτή.

Επιπλέον ο Σύλλογος εξέδωσε βιβλίο, όπου συγχωριανοί έγραψαν πολλά σχετικά με την ιστορία του τόπου, την παράδοση, τις γιορτές και γενικά τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του χωριού.

Το χωριό λόγω των πολλών ψυσικών καλλονών, που αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, χαρακτηρίσθηκε ως «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Το φαράγγι της Πορτίτσας αποτελεί ένα από τα ωραιότερα τοπία, που καθημερινά απολαμβάνουν πολυάριθμοι επισκέπτες. Επίσης στο χωριό υπάρχει το περίφημο σταυροπηγιακό Μοναστήριτης Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χτίστηκε τον 170 αιώνα. Το μοναστήρι επί Τουρκοκρατίας προσέφερε πολλά με το κρυφό σχολειό στη διατήρηση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και γενικότεραστη διατήρηση της εθνικής μας συνείδησης. Από το θρησκευτικό και επαναστατικό αυτό κέντρο πέρασαν και δύο σπουδαίες φυσιογνωμίες, ο Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Παύλος Μελάς.

Ο Σύλλογος σεβόμενος το φυσικό περιβάλλον, τιμώντας την ιστορία και την παράδοση του ιστορικού χωριού προσπαθεί, με άοκνες προσπάθειες, να διατηρήσει την επαφή με τη φύση και την ιστορική κληρονομιά του πανέμορφου αυτού τόπου.