ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Καστοριάς

Σωματείο Κυριών και Δεσποινίδων Καστοριάς "Το Κέλετρον"
΄Ετος ίδρυσης: 1937
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΓΚΟΛΟΓΚΙΝΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ
Αντιπρόεδρος:  ΑΛΒΑΝΟΥ ΑΡΙΑΔΝΗ
B Αντιπρόεδρος:  ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
Γ. Γραμματέας:  ΚΟΥΒΑ ΣΤΕΛΛΑ
Αναπλ. Γραμματέας:  ΜΠΟΤΤΑ ΑΦΡΟΥΛΑ
Ταμίας:  ΣΤΑΜΠΟΥΛΤΖΗ ΧΑΡΗ
Σύμβουλος:  ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥΛΑ
Σύμβουλος:  ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΩΡΟΘΕΑ
Σύμβουλος:  ΜΑΝΔΡΙΝΟΥ ΦΩΤΟΥΛΑ

Το Σωματείο Κυριών και Δεσποινίδων Καστοριάς «ΤΟ ΚΕΛΕΤΡΟΝ» ιδρύθηκε το 1937 στη Θεσσαλονίκη. Ο ... σπόρος όμως για την ίδρυσή του ήρθε από το Παρίσι.

Ήταν η Καστοριανή αρχόντισσα Κατίνα Σκαπέρδα, που με την επιστρocpή της στην πατρίδα και έχοντας εμπειρίες από ανάλογες δραστηριότητες, κυρίως στη φροντίδα του παιδιού και των νέων των ξενιτεμένων, κινήθηκε για τη δημιουργία και στη Θεσσαλονίκη μιας ανάλογης δραστηριότητας.

Δεν χρειάσθη.κε πολύς χρόνος για να βρεθούν πολλές συμπαραστάτριες, οι οποίες με ενθουσιασμό ενστερνίσθηκαν τους υψηλούς σκοπούς που οραματιζόταν η αρχόντισσα Κ. Σκαπέρδα, γιατί κίνητρο και βα,σικός σκοπός της ίδρυσης του Σωματείου ήταν η αγάπη προς το συνάνθρωπο και η βοήθεια, ιδιαίτερα προς το παιδί, το στερέωμα της νέας Καστοριανής γενιάς. Αγάπη, αλληλοβοήθεια, στοργή, φιλανθρωπία.

Οι Καστοριανές κυρίες: Κ. Κοσμά, Ε. Μαντοπούλου, Δ. Δόικου, Α. Μπαλλή, Ε. Πετκανά, Π. Σαμαρά, Ο. Παπαντίνα, Α. Παπαγεωργίου, Ο. Σκαπέρδα, Θ. Σαμαρά, Σ. Σκαπέρδα, Αν. Καραγεωργίουκαι Πέπη Γιαννούτα δεν φείσθηκαν κόπων για την υλοποίηση αυτών των στόχων και ίδρυσαν το Σωματείο.

Με πρόεδρο την αρχοντοκάμωτη Καλλιόπη Κοσμά και γ. γραμματέα την Πέπη Γιαννούτα άρχισε η ζωή του Σωματείου.

Βέβαια, το νέο Σωματείο θα κινιόταν παράλληλα και θα είχε βοήθεια από το παλαιότερο Σωματείο των Καστοριανών στη Θεσσαλονίκη, εκείνο των ανδρών, με τη ζηλευτή δραστηριότητα από το1907 και 1922.

Η συνεργασία υπήρξε αγαστή και πολλά επιτεύχθηκαν με κοινές προσπάθειες των δύο Σωματείων.

Όπως αναφέρθηκε, πολλές Καστοριανές κυρίες με ενθουσιασμό συνέτρεξαν και στη δημιουργία και στη μετέπειτα πορεία του Σωματείου.

Όμως θα είναι δίκαιο να εξαρθεί η ιδιαίτερη συμβουλή κάποιων. Ήταν οι Κατίνα Σκαπέρδα, στην οποία ανήκει και η πατρότητα της ιδέας του Σωματείου, Ιφιγένεια Διδασκάλου, αυτή η ταλαντούχος Καστοριανή κυρία, που με τις συμμετοχές της στα διοικητικά συμβούλια και στις πολυποίκιλες εκδηλώσεις του Σωματείου προσέδιδε αίγλη και παράλληλα τις χρωμάτιζε πνευματικά και καλλιτεχνικά, Χαρίκλεια Γυιόκα, για πολλά χρόνια πρόεδρος, Αριάδνη Διαμάντη, Καίτη Σαραγιώτη και τελευταία η Άρτεμις Γκολογκίνα.

Οι στόχοι του Σωματείου παραμένουν υψηλοί, όπως τους οραματίσθηκαν οι πρώτες κυρίες, και οι δραστηριότητές του πάμπολλες.

Θα δανεισθούμε μια παράγραφο, που τους σκιαγραφεί, από το Λεύκωμα που εξέδωσε ο Σύλλογος και επιμελήθηκε η κυρία Ιψ. Διδασκάλου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυσή του, το 1987:

«Με κοινωνική, φιλανθρωπική, πνευματική και πολιτιστική δράση οδεύει θετικά (το Σωματείο) και προσφέρει δωρεές για ευγενείς σκοπούς .

Δεν απουσιάζει από-τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές, στον πανελλήνιο εορτασμό για τη μάνα οργανώνει ειδική τελετή και τιμά τις μητέρες. Πανηγυρικά γιορτάζει κάθε 11 Νοεμβρίου την επέτειο της απελευθέρωσης της Καστοριάς. Πραγματοποιεί ξεναγήσεις, όχι μόνο στα μνημεία της Θεσσαλονίκης με τον εκλεκτό ξεναγό, αρχαιολόγο και δικηγόρο κ. Αλέκο Χατζημιχάλη, αλλά και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους: Δίον, Βεργίνα, Πέλλα, Πετράλωνα κλπ. Επισκέπτεται τις Πρέσπες και δωρ[ζειστους φρουρού ς των συνόρων μας τα δώρα της αγάπης και της καρδιάς. Στα παιδιά των χωριών μοιράζει βιβλία χρήσιμα...».

Θα προσθέσουμε στα επιτεύγματα του Σωματείου την αγορά, το 1956, μαζί με το αδελφό σωματείο των ανδρών, ιδιόκτητης στέγης, στην οδό Καρόλου Ντηλ 12, απαραίτητης για τη λειτουργία τους, που μετά την τελευταία ανακαίνισή της δέχεται τα μέλη καΙ,τους φίλους του Σωματείου. Σε αυτά περιλαμβάνεται ακόμα η συντήρηση του Μουσείου Κώτα στο χωριό Κώτα.

Για την Καστοριά, σχετικά με τις ομορφιές και την ιστορία της, ισχύουν, όσα αναφέρθηκαν από το Σωματείο των ανδρών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ