ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Καστοριάς

Σύνδεσμος Αργεστών Θεσσαλονίκης "Ο Ορέστης"
΄Ετος ίδρυσης: 1954
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΤΣΙΝΙΚΛΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ
Αντιπρόεδρος:  ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΟΥ ΠΟΛΥΜΝΙΑ
Γ. Γραμματέας:  ΤΣΙΟΥΜΠΕΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Ταμίας:  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Σύμβουλος:  ΚΙΟΥΚΑ ΚΑΛΥΨΩ
Σύμβουλος:  ΦΟΡΛΙΑΚΑ ΕΛΕΝΗ
Σύμβουλος:  ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΟΥ ΘΩΜΑΗ

Σύνδεσμος Αργεστών Θεσσαλονίκης «ο ΟΡΕΣΤΗΣ» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1954.

Το Άργος Ορεστικό (Χρούπιστα) είναι η δεύτερη, μετά την Καστοριά, πόλη του Νομού Καστοριάς. Από την Καστοριά απέχει 9 χλμ.

Είναι ένας δυναμικός χώρος με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι «ελέγχει» όλους τους οικισμούς ως το Γράμμο, οι οποίοι αποτελούν και το ... ζωτικό χώρο του.

Σημαντικό μέρος των κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία λόγω του εύφορdυ κάμπου που το περιβάλλει, πέρα από τους εμπόρους, επιχειρηματίες κλπ., αλλά και με τη γουναρική.

Περίφημο στην περιοχή είναι το παζάρι, που γίνεται κάθε Τρίτη, με μεγάλο ενδιαφέρον όλων των χωρικών και η έκθεση - «Πανήγυρις» από 20 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Οι προοπτικές του Άργους είναι πολύ αισιόδοξες με το αεροδρόμιο δίπλα του συνεχώς να συγχρονίζεται και να επεκτείνεται και με τη σύνδεση του με την Εγνατία οδό μέσω της καθέτου, που θα οδηγεί στην Κρυσταλλοπηγή-Αλβανία και που θα περνάει πολύ κοντά του.

Βέβαια δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στη σχέση του Άργους Ορεστικού με τον αρχαίο κόσμο μας... στη θέση της παλαιάς Ορεστίδος. Ήταν η κοιτίδα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους...

Είναι υψηλοί οι στόχοι του Συνδέσμου «ο ΟΡΕΣΤΗΣ» και αναφέρονται στα εθνικοκοινωνικοπολιτιστικά πράγματα. Η διατήρηση και η διεύρυνση των σχέσεων των Αργεστών στη Θεσσαλονίκη, ησυνεργασία και η αλληλοβοήθεια σε στόχους κοινωνικούς, ανθρωπιστικούς, η διατήρηση αλλά και ηανάσυρση στην επιφάνεια εθίμων χαρακτηριστικών του Άργους Ορεστικού, η προβολή της κωμόπολης είναι μερικοί από τους σκοπούς του Συνδέσμου.

Ο Σύνδεσμος, με πρωτοστάτη τον αείμνηστο Γιώργο Λάλλα, δάσκαλο, και άξιους συνεργάτες του το Σωτήρη Καλύβα, τη Στέλλα Αναγνωστοπούλου, τον Ιορδάνη Τσινικλίδη και τα άλλα μέλη, πέτυχε ως τώρα σημαντικότατο έργο.

Τα τελευταία Διοικητικά Συμβούλια έχουν επιδείξει έντονη δραστηριότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα ώστε ο Σύνδεσμος να παίζει ενεργό ρόλο στα δρώμενα υπό τη στέγη της ΟμοσπονδίαςΔυτικομακεδονικών Σωματείων.

Πολύ σημαντικό επίτευγμα του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου είναι η οργάνωση της χορωδίας, με 40 περίπου μέλη, υπό τη διδασκαλία του Τάσου Γαλάνη.

Άλλες δραστηριότητες με σημασία είναι:
Η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για τη δημιουργία της «ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡΓΕΙΤΗ».
Η φιλοτέχνηση προτομής του Μακεδονομάχου Σπανού Ναούμ, του γνωστού ως Καπετάν Απίκραντου.