ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Καστοριάς

Σύλλογος των Απανταχού Κλεισουριέων "Ο Άγιος Μάρκος"
΄Ετος ίδρυσης: 1918
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΜΥΡΩΝΗ - ΚΟΥΛΑΛΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
Αντιπρόεδρος:  ΤΡΥΠΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΤΣΟΧΑΤΖΗ ΜΑΡΙΑ
Ταμίας:  ΧΑΓΙΑΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΞΑΝΘΟΥΛΑ
Σύμβουλος:  ΚΡΙΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Ο Σύλλογος των απανταχού Κλεισουριέων «Ο Άγιος Μάρκος» ιδρύθηκε το 1918, θεωρείται όμως ανασύστασή του, αφού κατά κάποιον τρόπο αποτελεί συνέχεια σωματείου με την επωνυμία «Αδελφότης Κλεισουριέων ο Προφήτης Ηλίας», που είχε ιδρύσει η παροικία των Κλεισουριέων της Κωνσταντινούπολης, το 1795.

Η Κλεισούρα, ένα ιστορικό χωριό, σε υψόμετρο 1.300 μ. ανήκει στο Νομό Καστοριάς και αποτελεί ανεξάρτητο Δήμο, τιμής ένεκεν, παρά το μικρό τώρα αριθμό των κατοίκων της. Βρίσκεται κοντάστο δρόμο που συνδέει την Καστοριά με το Αμύνταιο, στο Νταούλι, στο ύψος της Καμάρας και σε απόσταση 30 χλμ. από την Καστοριά και 30 χλμ. από το Αμύνταιο.

Έχει εξαιρετικό κλίμα και προσφέρεται για ορεινό τουρισμό, με ξενώνες για το σκοπό αυτό. Έχει αναδείξει κατά καιρούς αξιόλογα άτομα, επιχειρηματίες, επιστήμονες, διοικητικούς λειτουργούς, που την τίμησαν.

Το πιο συνταρακτικό γεγονός στην ιστορία της Κλεισούρας είναι ο σφαγιασμός 280 γυναικοπαίδων της από τους Γερμανούς στις 5 Απριλίου 1944.

Η ανασύσταση του Συλλόγου, όπως αναφέρθηκε, και η ανάπτυξή του ήταν αποτέλεσμα ροσπαθειών πολλών Κλεισουριέων. Αναφέρονται οι: Γεώργιος Κιάντος, Κ. Τουρνιβούκας, Πέτρος Νάσκος κ.ά. Ιδιαίτερα πρέπει να μνημονευθεί ο μεγάλος ευεργέτης του Συλλόγου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΑΒΑΚΗΣ, σε προσφορές του οποίου οφείλεται η απόκτηση της ωραίας αίθουσας, που διαθέτει ο Σύλλογος στο κέντρο της πόλης και στην οποία, τιμής ένεκεν, δόθηκε το όνομά του.

Οι Κλεισουριείς χαρακτήρισαν και ονόμασαν το Σύλλογό τους φιλανθρωπικό. Όλες του όμως οι προσπάθειες έτειναν και τείνουν στην αντιμετώπιση αναγκών και γενικά στη βελτίωση των όρων ζωής στη γενέτειρα Κλεισούρα.

Ως επιτεύγματα του Συλλόγου αναφέρονται: η ύπαρξη ιδιόκτητης στέγης, η έκδοση εφημερίδας, η ύπαρξη παραρτημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η πραγματοποίηση του "ανταμώματος" την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου όλων των Κλεισουριέων στην Κλεισούρα, η αγαστή συνεργασία με τους παράγοντες του Δήμου, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα του Συλλόγου, που του δίδει τη δυνατότητα για δράση, είναι η τάση όλων των μελών του για ουσιαστική προσφορά, την οποία αξιοποιεί με τον πιο αποτελεσματικότρόπο, και ακόμα η προσέλευση στις τάξεις του πολλών νέων, που του προσδίδουν ζωντάνια και βέβαια ευοίωνο μέλλον.

Γενικά ο Σύλλογος των Κλεισουριέων χαρακτηρίζεται από μια ζηλευτή δραστηριότητα στη μέχρι τώρα διαδρομή του, με ένα μεγάλο αριθμό έργων στο ενεργητικό του, όπως ασφαλτοστρώσεις δρόμων, επισκευές στεγών εκκλησιών και κωδωνοστασίων κλπ.