ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Καστοριάς

Σύλλογος των Απανταχού Κορησωτών "Ο Άγιος Γεώργιος"
΄Ετος ίδρυσης: 1896
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΚΑΡΑΜΑΤΑ - ΜΑΓΝΗΣΑΛΗ ΚΙΚΗ
Γ. Γραμματέας:  ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ταμίας:  ΚΟΥΤΣΟΥ - ΤΣΙΚΡΙΚΤΣΗ ΡΟΥΛΑ
Σύμβουλος:  ΜΙΧΟΣ ΤΑΣΟΣ
Σύμβουλος:  ΤΣΙΤΣΙΠΑΝΗ ΟΥΡΑΝΙΑ
Σύμβουλος:  ΣΙΑΜΕΤΗ - ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΙΡΗ

Ιδρυτικά μέλη

Η πολύ μεγάλη χρονική απόσταση που μας χωρίζει από την ίδρυση του Συλλόγου δεν επιτρέπει την ονομαστική καταγραφή των ιδρυτικών μελών του. Είναι δεδομένο όμως πως πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν μέλη πατριαρχικών τότε οικογενειών, όπως: Β. Τσάγκα, Βάμβαλη, Κύρου, Δημαρά κ.ά.

Διατελέσαντες πρόεδροι των ως τώρα Δ.Σ.

Πρόεδροι του Συλλόγου για την προ 1940 περίοδο αναφέρονται οι: Β. Τσάγκας, Δ. Κύρου, Ν. και Κ. Βάμβαλης, Γ. Γουγούσης, ενώ μεταπολεμικά οι: Αργ. Αντωνίου, Βασ. Δημητριάδης, Χρ. Βάμβαλης, Πέτρος Χρηστίδης και Βασ. Χριστόπουλος (μέχρι σήμερα).

Σύντομο ιστορικό χωριού

Η Κορησός είναι γνωστή κωμόπολη του Νομού Καστοριάς στο δρόμο Καστοριάς-Αμυνταίου σε απόσταση 15 χιλ. από την Καστοριά, στους πρόποδες του κατάφυτου από οξιά (γαβρί) βουνού Γάβρος. Είναι η έδρα του Δήμου Αγίων Αναργύρων. Διαθέτει πολυτελές ξενοδοχείο και πολλούς ξενώνες. Τα άλλα διαμερίσματα του Δήμου είναι: η Βασιλειάδα, η Λιθιά, ο Σταυροπόταμος, ο Μερισσότοπος και ο Άγιος Νικόλαος.

Η Κορησός ήκμασε κατά το δέκατο όγδοο και δέκατο ένατο αιώνα, όπως και στον περίπετειώδη εικοστό με εντυπωσιακό το χαρακτηρισμό από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Καραβαγγέλη, ο οποίος την αποκάλεσε «απόρθητο φρούριο του Ελληνισμού». Την τιμά, επίσης, η καταγωγή από αυτήν του οσίου Διονυσίου (140ς αι.), κτήτορα της Μονής του Αγ. Διονυσίου στο Άγιο Όρος, και του αδελφού τουΘεοδοσίου, Μητροπολίτου Τραπεζούντος επί Κομνηνών.

Στην ίδρυση της Αδελφότητας Γκορεντσιωτών Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν οι τότε ξενιτεμένοι, Και ήταν πολλοί, Κορησώτες με δύο βασικούς στόχους, έναν εμφανή και δηλούμενο την αλληλοβοήθεια μετα,ξύ των και ιδίως την υποστήριξη των νεοερχόμενων νέων από το χωριό και έναν κρυφό, συνωμοτικό, τη συντήρηση, υποστήριξη και ενδυνάμωση του εθνικού φρονήματος τωγ συγχωριανών τις δύσκολες και γεμάτες κινδύνους περιόδους του Μακεδονικού Αγώνα, δεδομένου ότι η ίδρυσή της έλαβε χώρα στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και σε πολύ κρίσιμες στιγμές. Να σημειωθεί ότι η ονομα σία του χωριού είχε παραφθαρεί από ξένες επιρροές σε «Γκορέντση» και το 1917 και πριν από την επίσημη από την πολιτεία αποκατάσταση των κανονικών ονομασιών, το 1929, οι Κορησώτες έσπευσαν ναεπαναφέρουν την ιστορική ονομασία ΚΟΡΗΣΟΣ.

Το 1907 η Αδελφότης έγινε Σύλλογος των Απανταχού Γκορεντσιωτών και το 1917 Σύλλογος των Απανταχού Κορησωτών «ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», μετά την αποκατάσταση της ονομασίας του χωριού.

Δραστηριότητες του Συλλόγου

Έντονη και αποτελεσματική υπήρξε η δραστηριότητα του Συλλόγου με εξάρσεις και υφέσεις και στους δύο στόχους. Όσον αφορά τον πρώτο, με τη μεγέθυνση της παροικίας στη Θεσσαλονίκη και αλλού, όσον αφορά το δεύτερο με τη γεμάτη σημασία για εκείνη την εποχή δήλωση του ΜητροπολίτηΚαραβαγγέλη.

Στοιχεία, λόγω ιδιαίτερα ανώμαλων περιόδων από την ίδρυση (1896) μέχρι το τέλος του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου (1918), δεν υπάρχουν πολλά. Είχε βρεθεί σφραγίδα με αναγραμμένο το έτος 1896, ενώ υπάρχουν καταστατικά επίσημα επικυρωμένα από το 1921 και το 1932 και αποκόμματα εφημερίδων από την προ του 1940 εποχή.

Μετά το 1940 ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθούν οι:
1) Αργύριος Αντωνίου, δάσκαλος, που ανέσυρε το Σύλλογο από την απραξία στη διάρκεια του πολέμου (1940-1950) και τον επανέφερε στην ενεργό δράση. Επί των ημερών του και με τη σύμπραξη και των συλλόγων των Καστοριανών, των Κοζανιτών, των Νεστοριτών, των Κλεισουριέων και των Kαταγιωτών ιδρύθηκε το 1952 η σε ακμή σήμερα και με 65 σωματεία στη δύναμη της Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.
2)Ο Βασ. Δημητριάδης, συμβολαιογράφος, ο οποίος μετά από κάποια αδράνεια επανέφερε στη δράση το Σύλλογο το 1960 με σημαντικές εκδηλώσεις.
3)Ο Πέτρος Χρηστίδης, έφορος επί τιμή, επίσης μετά από κάποια ανάπαυλα με τους: Κική Μαγνήσαλη, Απ. Παπακυριακίδη, Σ. Μαναβή Κ.ά. επανέφεραν το Σύλλογο στην επιφάνεια το 1985 με εκδηλώσεις, όπως ο ετήσιος χορός, το κόψιμο της βασιλόπιτας κ.ά.Μνεία ακόμη πρέπει να γίνει και των Χαρ. Θεοδώρου, Χρ. Βάμβαλη, Ανδρέα Ευαγγελίδη, Σ. Γεωργιάδη.
4)Τέλος ο Βασίλης Χριστόπουλος (τ. γενικός διευθυντής, της Τράπεζας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ) παρέλαβε τα ηνία από τον Πέτρο Χρηστίδη το 1988 και με συνεργάτες τους Π. Χρηστίδη, Α. Ευαγγελίδη, Κική Μαγνήσαλη, Χ. Θεοδώρου, Α. Μίχο, Κ.Παπαβασιλείου έχει τις τύχε ς του Συλλόγου μέχρι σήμερα (2002).
Να σημειωθεί ότι ο Β. Χριστόπουλος υπήρξε ειδικός γραμματέας της Ομοσπονδίας στη διετια 1990-1992 και γεν. γραμματέας της κατά τη διετία 2000-2002.

Είναι πανθομολογούμενο πως την περίοδο αυτή ο Σύλλογος των Κορησωτών ανέπτυξε μια ιδιαίτερα σημαντική δράση με αποτέλεσμα να θεωρείται από τα πιο δραστήρια μέλη της Ομοσπονδιας.

Οι εκδηλώσεις του είναι πολλές και ποικίλες επιτυγχάνοντας σε μεγάλο βαθμό τους στόχoυς του,όπως αυτοί διαμορφώθηκαν μεταπολεμικά, δηλαδή τη σύσφιξη των σχέσεων των συ μπατριωτων, σ τη Θεσσαλονίκη και τη διατήρηση και ενίσχυση της αγάπης προς την ιδιαίτερη πατρίδα, την Kορησο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, όπως είναι η προβολή της κ.ά.

Μεταξύ των πολλών εκδηλώσεων του Συλλόγου χαρακτηριστικές είναι: 1)Η καταβολή της αποζημίωσης εκτάσεων, που απαλλοτριώθηκαν για το άνοιγμα της πλατείας του χωριού και τη σύνδεσή της με το δημόσιο δρόμο (σημαντικό ποσό της εποχής 1939).
2)Η αγορά και διαμόρφωση ενός χώρου 64 τ.μ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Ισαύρων 5, Διαγώνιος) σε μια ζεστή, φιλόξενη και πολύ λειτουργική ΣΤΕΓΗ με .. ίδιες δυνάμεις.
3) Η δημιουργία αξιόλογης βιβλιοθήκης στη ΣΤΕΓΗ.
4) Ο μεγαλοπρεπής εορτασμός της συμπλήρωσης 100 χρόνων ζωής του Συλλόγου το 1996 με την ομοσπονδία και τον πρόεδρο της Κ. Στεργιάδη και υπό την αιγίδα του συμπατριώτη τότε Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Φ. Πετσάλνικου στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
5)Η έκδοση δύο σημαντικών βιβλίων:
α)«Η Ελληνική Παιδεία στην Κορησό» του Τάσου Βαφειάδη και
β)«Η Κορησός, η Θεσσαλονίκη, ο Κόσμος - 100 χρόνια ζωής, 100 χρόνια δράσης (1896-1996)».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύλλογος έχει τιμηθεί:
1)από το Δήμο Θεσσαλονίκης με το ΑΡΓΥΡΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΙΟΝ της πόλης «σε ένδειξη τιμής για την κοινωνική του προσφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης».
2)από την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης με χρυσό μετάλλιο, γιατί πρωτοστάτησε στην ίδρυσή της, και
3)δύο φορές με τιμητικά διπλώματα από την ο.Δ.Σ.Θ. για την εθνικοκοινωνική και πολιτιστική του δράση.