ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Καστοριάς

Σύλλογος Κωσταραζινών Θεσσαλονίκης "Ο Σταυρός"
΄Ετος ίδρυσης: 1978
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΤΟΛΙΟΥ ΖΩΗ
Αντιπρόεδρος:  ΜΠΙΣΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΤΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Ταμίας:  ΜΙΧΟΣ ΘΩΜΑΣ
Σύμβουλος:  ΤΟΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο Σύλλογος Κωσταραζινών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1978 με στόχο την ενδυνάμωση των δεσμών των συμπατριωτών στη Θεσσαλονίκη. Ως πρωτεργάτες αυτής της απόφασης αναφέρονται οι Αθανάσιος Παπακώστας, Μηνάς Τζήκας, Χρ. Γαλάνης, Κώστας Σιαμέτης και η Ζωή Τόλιου (Είναι και οι διατελέσαντες πρόεδροι).

Όπως αναφέρει σε επιστολή του ο αείμνηστος Κώστας Σιαμέτης, ο Σύλλογος πήρε την ονομασία "Σταυρός" από την τοπική γιορτή του Σταυρού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Ιανουαρίου με κοινό εκκλησιασμό, αρτοκλασία, συνεστίαση με παραδοσιακά εδέσματα που προσφέρει ο Σύλλογος. Κατά τη γιορτή, όποιος τύχει το σταυρό της πίτας είναι ο «Νονός» της χρονιάς.

Το Κωσταράζι, μια ιστορική κοινότητα του Νομού Καστοριάς, ήταν κτισμένο σε υψόμετρο 960 μ. κοντά στο Άργος Ορεστικό.

Όπως και πολλά άλλα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, το Κωσταράζι κάηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της κατοχής (13-1-1944) και αμέσως μετά την απελευθέρωση οι Κωσταραζινοίξανάκτισαν το χωριό τους στη σημερινή του θέση.

Βασικός σκοπός του Συλλόγου είναι η μορφωτική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών του, η τακτική επικοινωνία μεταξύ των και με τους συγχωριανούς τους στο χωριό, που όλοι τους υπεραγαπούν.

Ο Σύλλογος, με τις μικρές του δυνάμεις, αλλά με τις καλές προθέσεις όλων των μέχρι σήμερα Κωσταραζινών που υπηρέτησαν τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου, πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τουςστόχους του και έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο:

-Πραγματοποιεί εκδηλώσεις με τις οποίες κρατάει σε επαφή τα μέλη του, με πρώτη τη γιορτή του Σταυρού, στην οποία με συγκίνηση και ευχαρίστηση συμμετέχουν όλοι οι Κωσταραζινοί, μέλη του Συλλόγου και το σύνολο των συγχωριανών που ζουν στο Κωσταράζι.
-Βραβεύει τους καλούς μαθητές στη Θεσσαλονίκη και στο χωριό, Δημοτικού και Γυμνασίου - Λυκείου, εισερχόμενους στα ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα.
-Συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας, φορέα τον οποίο πιστά υπηρέτησε ο αείμνηστος Κωσταραζινός Κώστας Σιαμέτης, ως μέλος του Δ.Σ. και ως γ. γραμματέας του.
-Διοργάνωσε συναντήσεις-συνεστιάσεις για όλα τα μέλη του και ξεχωριστές για τους νέους και τις γυναίκες, όπου αναβιώνουν τοπικά έθιμα του χωριού με τραγούδια και τοπικούς χορούς.
-Πραγματοποιεί εκδρομές για τα μέλη του σε ιστορικούς χώρους της πατρίδας μας, εκ των οποίων αξέχαστη θα μείνει η επίσκεψη στη Βέροια - Βεργίνα - Άγ. Νικόλαο - Νάουσα - Αραπίτσα, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός εκδρομέων και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από τον προγραμματισμό και την ξενάγηση.
-Έχει, τέλος, αγαστή συνεργασία με τους φορείς του χωριού προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιμετώπιση διαφόρων τοπικών προβλημάτων.