ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Σύνδεσμος Φοιτησαντών εν τη Τσοτυλίω Σχολή
΄Ετος ίδρυσης: 2001
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΜΠΑΚΑΪΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΓΚΑΤΣΩΝΗΣ ΘΩΜΑΣ
Γ. Γραμματέας:  ΤΖΗΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Ταμίας:  ΚΑΡΑΟΥΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Σύμβουλος:  ΜΟΥΣΤΑΚΑ-ΣΙΩΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Σύμβουλος:  ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ ΘΩΜΑΣ
Σύμβουλος:  ΤΖΟΥΛΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

Στις 4 Φεβρουαρίου 2001 εγκρίθηκε το Καταστατικό από την Ιδρυτική Συνέλευση και στη συνέχεια με την 6878/2001 απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Αλέξανδρος Μπακαοιμης, Χρήστος Τζήρος, Κοσμάς Τζούλης, Θεούλα Καρούτα, Ιωάννης Ζηκόπουλος, Σωτήριος Τζάρος, Αθανάσιος Τζάρος, Στέλλα Λαμπροπούλου, Αριστείδης Μπακαιμης, Αλέξανδρος Πούλιος, Ζήκος Οικονομίδης, Κωνσταντίνος Γιτσόπουλος, Ζήσης Χασιώτης, ΜιλτιάδηςΔάλλας, Σωκράτης Μαυρομάτης, Κοσμάς ΠαπαΟίωάννου, Αγγελική Καραούλη, Ανδρέας Τακαλιός, Δημήτριος Χελιδόνης, Στέργιος Ανδρεόπουλος, Βασιλική Βρουβλιάνη, Θωμάς Γκατσώνης, Αναστασία Μουστάκα, Ευθύμιος Σιωζόπουλος, Θωμάς Καρανικόλας, Χρήστος Τσέκαρης, Εμμανουήλ Γκάσης, Νικόλαος Τυριακίδης, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Γεώργιος Τζούλης, Αλκιβιάδης Νέττας, Νικόλαος Σίμος, Τηλέμαχος Σαμαράς, Στέργιος Γκάσταρης, Χρήστος ΜωραΟιτης, Ευάγγελος Καραγιάννης, Ιωάννης Σιμόπουλος.

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΣΚΟΠΟΙ, ΤΑ ΜΕΛΗ
Οι κυριότεροι σκοποί του Συνδέσμου είναι η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των μελών του και η δημιουργία στενής επαφής με την τροφό Σχολή τους, το Γυμνάσιο - Λύκειο Τσοτυλίου.
Ως μέλη του μπορούν να εγγραφούν όσοι φοίτησαν, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, στο Γυμνάσιο - Λύκειο Τσοτυλίου, ανεξάρτητα από το πού κατάγονται και πού διαμένουν. Μπορούν επίσης να εγγραφούν ως μέλη του Συνδέσμου και συγγενείς φοιτησάντων που, μολονότι δε φοίτησαν οι ίδιοι στο Γυμνάσιο - Λύκειο Τσοτυλίου, επιθυμούν τιμής ή μνήμης ένεκεν προς τα προσφιλή τους πρόσωπα, να διατηρήσουν το δεσμό της οικογένειάς τους με το ιστορικό Γυμνάσιο - Λύκειο Τσοτυλίου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
1. Οργάνωσε τον Ιούνιο του 2001 πολυήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και άφησε σε όλους άριστες εντυπώσεις.
Πήραν μέρος 100 Δυτικομακεδόνες, μεταξύ των οποίων ο εφημέριος, ο δήμαρχος και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του Τσοτυλίου.
Το σημαντικότερο γεγονός της προσκυνηματικής άυτής εκδρομής ήταν η ενώπιον της Α. Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχουκ.κ.. Βαρθολομαίου αδελφοποίηση του 1. ΝαούΑγίας ΜαρίναςΤσοτυλίου, προστάτισσας της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος καιτης Τσοτυλίου Σχολής, με το εν ΒΕΦΑ ΜΕϊΝΤΑΝ Κωνσταντινουπόλεως ιερό Αγίασμα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο επί δεκαετίες διέθετε τα έσοδά του «προς διατήρησιν των εν Τσο τυλίω εκπαιδευτηρίων».
. Μετά τις προσφωνήσεις του οικείου Μητροπολίτη (Λαοδικείας κ. Ιακώβου), του εφημερίου Τσοτυλίου π. Γεωργίου Αθανασιάδη και του προέδρου του Συνδέσμου Αλ. ΜπακαΙμη, μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης: εξήρε με θερμά λόγια την πρωτοβουλία του Συνδέσμου να αδελφοποιηθούν τα ανωτέρω ιερά καθιδρύματα και συνεχάρη ονομαστικά όσους συνέβαλαν στην υλοποίησή της.
2. Οργάνωσε στο Τσοτύλι την Κυριακή 12 Αυγούστου 2001 συνάντηση - προσκύνημα των κατά καιρούς φοιτησάντων στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου και σεμνή εκδήλωση για τα 130 χρόνια από την ίδρυσή του.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Δ.Σ. απένειμε τιμητικά διπλώματα στον Ι. Ζηκόπουλο, δημοσιογρdφο - διευθυντή της εφημερίδας «ΔΥΠΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Κοζάνης, για τις πολύτιμες υπηρεσίες του επί 50 χρόνια προς το Γυμνάσιο Τσοτυλίου και το Οικοτροφείο του και στον Αθ. Γκαμπέση, έμπορο Καστοριάς από το Χορηβό ΒοΙου, ο οποίος «ιδίαις δαπάναις» ανατύπωσε το Λεύκωμα «Η Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης και η τηλαυγής Τσοτύλιος Σχολή» και το διένειμε δωρεάν σε όλους τους παρισταμένου ς και σε πολλούς άλλους ομογαλάκτους αδελφούς, στημνήμη του αλησμόνητου αδελφού του Σωκράτη, μαθητή του Γυμνασίου Τσοτυλίου κατά το1947-48.
3. Οργάνωσε σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Κέντρο Ιστορίας (Θεσσαλονίκης) έκθεση φωτογραφιών κειμηλίων και αρχειακού υλικού της Τσοτυλίου Σχολής, από 8-12-2001 μέχρι 6-1-2002.
Ήταν, κατά κοινή ομολογία, η καλύτερη προβολή της ιστορίας της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος και της Τσοτυλίου Σχολής «εν κειμένοις και εικόσι φθεγγομέναις».
4. Πραγματοποίησε την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 με επισημότητα και «κατά την τάξιν της Εκκλησίας» την ανακομιδή των τιμίων οστών του αειμνήστου Μ. Αρχιδιακόνου Στεφάνου Νούκα, πρωτεργάτη της ιδρύσεως της Τσοτυλίου Σχολής, από τη Θεσσαλονίκη στο Τσοτύλι, όπου το 1871 υλοποιήθηκαν με τη συμπαράσταση πολλών Δυτικομακεδόνων τα όνειρα και τα οράματά του γιατην ίδρυση Κεντρικής Σχολής στο Τσοτύλι και τη διάδοση των σωτήριων φώτων της παιδείαςστον ευρύτερο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας.
Μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία τα τίμια οστά μεταφέρθηκαν «ΈV πoμπij» στο χώρο της προτομής του και στη συνέχεια, αφού τελέστηκε τρισάγιο, εναποτέθηκαν ευλαβώς σε ειδικό οστεοφυλάκια (πίσω από την προτομή του).
Ακολούθως στην αίθουσα τελετών της Μαθητικής Εστίας (πρ. Οικοτροφείο Αρρένων) μετά από σύντομη προσφώνηση των επισήμων από το γεν. γραμματέα του Συνδέσμου Χρ. Τζήρο, μίλησε ο Αλ. Μπακαίμης, προ καθηγητής του Γυμνασίου Τσοτυλίου και των Ελληνικών Σχολών Κωνσταντινουπόλεως, με θέμα: «Στέφανος Νούκας, ένας νεότερος Πατροκοσμάς».
Χαιρετισμού ς απηύθυναν η Γ. Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Μαρία ΣκραCΡΝάκη, ο Δήμαρχος Τσοτυλίου Εμ. Γκάσης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Γ. Τζούλης.
Στο τέλος της εκδήλωσης το Δ.Σ. του Συνδέσμου απένειμε τιμητικά διπλώματα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δάφνης «ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΟΥΚΑΣ», στο Σύλλογο Δα~ιωτών Αμερικής και στον Ι. Νούκα, απόγονο της οικογένειας Νούκα.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δά~ης προσέφερε στο Σύνδεσμο, ως αντίδωρο, ένα πορτρέτο του Στεφάνου Νούκα, έργο του εκ Πολυκαστάνου Βοίου αγιογράφου Π. Ευαγγελόπουλου.
5. Για την προβολή και ανάδειξη της ιστορίας και της προσφοράς της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος και της Τσοτυλίου Σχολής το Δ.Σ. του Συνδέσμου οργάνωσε πέντε τουλάχιστο τηλεοπτικές εκπομπές (ΕΤ3, ΤΥΙ00, Ε4 Εκκλησιαστικό Κανάλι, EYRO CHANNEL και WEST CHANNEL Κοζάνης) και σε συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (καθηγητής Ν. Βαλκάνος) εξασφάλισε στο Internet ειδική ιστοσελίδα για την Τσοτύλιο Σχολή και την πολύτιμη συμβολή τηςστη διάδοση της παιδείας στη Δυτική Μακεδονία.
6. Συνδιοργάνωσε με τη Βο'ίακή Εστία Θεσσαλονίκης, τους Δήμους Βοίου, το Δήμο Κοσμά του Αιτωλού Γρεβενών και τις Κοινότητες Πενταλόφου Βοίου και Αρρένων Καστοριάς την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2001 πανηγυρική εκδήλωση στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου Βουχωρίνας (Βοίου), όπου το 1940-41 λειτούργησε Σταθμός Ανεφοδιασμού του Μετώπου, αφενός μεν για να αναδειχθεί και προβληθεί ο ρόλος που διαδραμάτισε ο εν λόγω Σταθμός κατά τη διάρκεια του πολέμου, αφετέρου δε για να τιμηθούν στον ιστορικό αυτό χώρο οι καταγόμενοι από τις παραπάνω περιοχές επίστρατοι 1940-41 και ο άμαχο ς πληθυσμός που συμπαραστάθηκε το στρατό μας.
7. Συνδιοργάνωσε επίσης με τη Βο'ίακή Εστία Θεσσαλονίκης και τον Προοδευτικό Σύλλογο Γυναικών Κριμινίου «Η ΠΑΝΑΓΙΑ» στις 14-4-2002 εκδήλωση προς τιμήν τόυ εκ Κριμινίου καταγομένου ομογενούς (διαμένει μόνιμα στην Αμερική) Γ. Παπαβύζα, αριστούχου αποφοίτου του Γυμνασίου Τσοτυλίου και λαμπρού επιστήμονα. Παρουσιάστηκε το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ» και γενικά το πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό του έργο.
8. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μετέχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και θεωρεί ευτυχή συγκυρία το ότι η εγγραφή του συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή της (1952-2002). .