ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Μορφοτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιασματών "Ο Άγιος Αθανάσιος"
΄Ετος ίδρυσης: 1980
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΜΠΟΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΤΣΟΥΜΑΡΙΚΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Ταμίας:  ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Μέλος:  ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ο Μορφωτικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιάσματος ιδρύθηκε το 1980 και πήρε το όνομά του από την ιστορική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του χωριού, το Αγίασμα.
Η κοινότητα Αγιάσματος ανήκει στο Δήμο Τσοτυλίου του Νομού Κοζάνης και απέχει 8 χλμ. από το Τσοτύλι. Έχει την ομορφιά και τη γραφικότητα που έχουν όλα τα χωριά του Βοιου και είναι κυρίως γνωστό από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και το Αγιονέρι της, με ξεχωριστή στιγμή ανά έτος το πανηγύρι στις 2 Μαΐου.
Το Αγίασμα είναι από τα πιο μικρά χωριά της Επαρχίας Βοιου, με πολύ λίγους κατοίκους, κυρίως την περίοδο του χειμώνα, γιατί το σύνολο των νέων εγκαταστάθηκαν στα αστικά κέντρα, κυρίωςστη Θεσσαλονίκη, όπου ανέπτυξαν σημαντική επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα.
Ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου υπήρξαν οι: Αθανάσιος Αθανασιάδης, Χρήστος Μπουράνης, Θεολογία Μπουράνη, Βασίλειος Μπουρανόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρανόπουλος, Στέργιος Πουλόπουλος, Γρηγόριος Αθανασιάδης, Νικόλαος Παρτσάλης, Δημήτριος Αθανασιάδης, Ηρακλής Αλεξόπουλος, Ιωάννης Πουλόπουλος, Φώτιος Ρουσσόπουλος, Σταυρούλα Ρουσσοπούλου, Αθανάσιος Γουλόπουλος, Αντώνιος Αθανασιάδης, Μιχαήλ Αθανασιάδης, Αθανάσιος Μηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Μιχαήλ Γκίνης και Κωνσταντίνος Μπουρανόπουλος.
Τα μέλη του Συλλόγου απέδειξαν, πέραν των άλλων, το ενδιαφέρον τους και για την πολιτιστική ταυτότητα του χωριού, για τη διατήρηση και διάδοση στη νέα γενιά των ηθftlν και εθίμων του και κινήθηκαν δραστήρια υπέρ των συμφερόντων του χωριού.

Ο Σύλλογος επαναδραστηριοποιήθηκε το έτος 2000, οπότε εκλέχθηκε το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο, με έντονο τρόπο, προσπαθεί να καλύψει 6,τι κενά δημιούργησε η αδράνεια των περασμένων χρόνων.
Έτσι, ως πρώτη του δραστηριότητα επέλεξε την ενδυνάμωση του Σωματείου με εγγραφή νέων μελών και τη συμμετοχή τους σε όλες τις εκδηλώσεις, κατ' αρχήν του χωριού και στη συνέχεια σε εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα.
Η αρτοκλασία κατά την εορτή των Θεοφανείων, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, η ενεργός συμμετοχή των μελών του Συλλόγου στις εορταστικές εκδηλώσεις του πανηγυριού της 2ας Μαΐου, το αντάμωμα των συγχωριανών, στο χωριό, κατά το Δεκαπενταύγουστο και τέλος η πραγματοποίηση της «ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ» στο Αγίασμα (φέτος για πρώτη φορά, με μεγάλη επιτυχία) είναι ένα μικρό δείγμα της συνολικής δραστηριότητας του Συλλόγου και των μελλοντικών στόχων του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ