ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Σύλλογος Αλιακμονιτών Θεσσαλονίκης
΄Ετος ίδρυσης: 1995
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΜΕΛΙΔΟΝΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
B Αντιπρόεδρος:  ΔΟΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΜΕΛΙΔΟΝΙΩΤΗ-ΓΚΡΕΖΙΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ
Αναπλ. Γραμματέας:  ΜΠΑΤΖΙΟΥ-ΜΑΧΑΙΡΑ ΜΑΡΙΑ
Ταμίας:  ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΔΕΛΗΠΑΛΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΚΥΜΠΑΡΙΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

Ο Σύλλογος Αλιακμονιτών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1995, ύστερα από απόφαση Γενικής Συνέλευσης Αλιακμονιτών και τήρηση των σχετικών διαδικασιών.

Ο Αλιάκμων (Παλιούρι-Βρατίνι) αποτελεί διαμέρισμα του Δήμου Νεαπόλεως. Από τη Νεάπολη απέχει 5 χλμ., ενώ από την Κοζάνη 54 χλμ.
Έχει εύφορο κάμπο στην κοιλάδα του ποταμού Αλιάκμονα, που παράγει καπνό και σιτάρι, ενώ συντηρεί και κτηνοτροφία.
Το χωριό Αλιάκμονας είναι αρχαίος οικισμός, όπως αποδεικνύεται από αξιόλογα ευρήματα, π.χ. άγαλμα της Αφροδίτης του 40υ π.χ. αιώνα, του γλύπτη Σκόπα, κ.ά. Υπάρχει ακόμη ψηφιδωτό δάπεδο παλαιοχριστιανικού ναού. Ο ναός της Αγίας Τριάδος χτίσθηκε το 1859.

Οι σκοποί του Συλλόγου Αλιακμονιτών είναι αγνοί και πατριωτικοί: η διατήρηση και σύσφιξη των σχέσεων των συμπατριωτών στη Θεσσαλονίκη, η διατήρηση και η ενδυνάμωση των σχέσεων με τη γενέτειρα, η συγκέντρωση λαογραφικού, φωτογραφικού υλικού για δημιουργία μουσείου και ακόμη η προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του χωριού, αλλά και η εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των Αλιακμονιτών στη Θεσσαλονίκη.
Ο Σύλλογος Αλιακμονιτών, αν, και «νεότευκτος», έχει να επιδείξει σημαντική δράση και προπαντός αποτελεσματικότητα.
'Έχοντας πρωτοπόρο τον πιο κατ~λληλo άνθρωπο, τον Αχιλλέα Βιτανιώτη, πρώτο και σημερινό πρ6εδρο, «νεαρό» συνταξιούΧQ, οικονομολόγο, τέως διευθυντή του Υπουργεί,ου Εσωτερικών, άνθρωπο με έμπνευση και όρεξη για δουλειά, έχει πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις, εκδρομές, επισκέψεις μουσείων, συνεστιάσεις, κοπή βασιλόπιτας, επισκέψεις στο χωριό και γιορτή για τα 140 χρόνιατης εκκλησίας της Αγίας Τριάδος (1859-1999).
Ακόμη, απονέμει βραβεία με συμβολικό χρηματικό ποσό σε παιδιά μελών του Συλλσγου που πετυχαίνουν στις ανώτερες σχολές.
Και το σπουδαιότερο, επέτυχε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ιστορικό, λαογραφικό, φωτογραφικό υλικό και, με τη φροντίδα και επιμέλεια του προέδρου του, να καταγράψει την ιστορία του χωριού, που με την οικονομική βοήθεια του Υπουργ. Μακεδονίας - Θράκης εκδόθηκε σε βιβλίο.
Στόχoς του Συλλόγου είναι η δημιουργία μουσείου στο χωριό, όπως και Τράπεζας αίματος, σε συνεργασία με το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ-ΔΡΑΣΗ