ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγερινιωτών Θεσσαλονίκης
΄Ετος ίδρυσης: 1978
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΒΑΡΓΙΑΜΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΠΑΠΪΩΑΝΝΟΥ ΚΟΣΜΑΣ
Ταμίας:  ΛΕΜΟΝΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Υπεύθυνος:  ΤΖΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ ΧΡ.
Σύμβουλος:  ΠΑΡΛΙΤΣΙΟΣ ΠΑΝ.

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Σ. Καρανικόλας, Κ. Χασιώτης, Ν. Γκίνης, Οδ. Καραγιάννης, Γ. Καραγιάννης, Θ. Χασιώτης, Ν. Βαρσάμης, Ν. Καρανικόλας, Π. Βαρσάμης, Χ. Εξαρχόπουλος, Κ. Εξαρχόπουλος, Β. Γιουβανούλης, Αλ. Πούλιος, Γ. Τζούλης, Κ. Τζούλης, Κοσμάς Καραχλές, Π. Καραχλές, Κ. Καραχλές, Ιω. Καραχλές, Φ. Παπαμανώλης, Κοσμάς Παπα'ίωάνου, Κων. Παπα'ίωάνου, Ευθ. Παπα'ίωάνου, Ζ.,Οικονομίδης, Αν. Βαρσάμης, Στ. Γκουλιαμπέρης, Αλ. Γκίνης, Αθ. Οικονομίδης.
Το πρώτο (προσωρινό) Δ.Σ. αποτέλεσαν οι: Ν. Βαρσάμης, Γ. Τζούλης, Κ Παπciίωάwου, Ν. Καρανικόλας, Κ Παπα'ίωάwου, Γ. Καραγιάννης, Αλ. Γκίνης.

Τα μέλη του Συλλόγου κατάγονται από το ιστορικό και γραφικό κεφαλοχώρι του ορεινού Βοϊου ΑΥΓΕΡΙΝΟ (παλιό Κωνστάντσικο) του Νομού Κοζάνης.
Ο Αυγερινός είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1.100-1.200 μ. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η σημερινή κοινότητα Αυγερινού είναι αποτέλεσμα συνένωσης επτά μικρών οικισμών της περιοχής, συνένωση που πραγματοποιήθηκε γύρω στο 1600 μ.χ. Οι Αυγερινιώτες, άνθρωποι πολυταξιδεμένοι, δραστήριοι, εργατικοί, άριστοι οικογενειάρχες με βαθιά ριζωμένη μέσα τους την αρετή της φιλοπατρίας, την πίστη στην Ορθόδοξη θρησκεία μας, με σεβασμό στις προγονικές παραδόσεις, αν και βρίσκονται ξενιτεμένοι σ' όλο σχεδόν τον κόσμο (Αμερική-Αφρική-Αυστραλία-Ευρώπη κλπ.), ποτέ δενξεχνούν τη γενέτειρα και στόχος τους παραμένει πάντα η επιστροφή στον αγαπημένο τους Αυγερινό.
Οι Αυγερινιώτες ανέκαθεν διακρίνονταν και διακρίνονται και σήμερα ως μεγάλοι δωρητές και ευεργέτες, με τις προσφορές των οποίων πραγματοποιήθηκαν σημαντικά και ωφέλιμα για τον τόπο τους έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προσφοράς είναι τα ιδιόκτητα Γραφεία του Συλλόγου, επί της οδού Προξένου Κορομηλά 31, τα οποία είναι δωρεά του αείμνηστου, μεγάλου ευεργέτη ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΤΑΞΟΠΟΥΛΟΥ, συζύγου της αείμνηστης Αυγερινιώτισσας ΧΡΥΣ. ΚΟΥΤΣΑΛΑΗ.

Αυγερινιώτες που ζουν στη Θεσσαλονίκη, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ανέπτυξαν τη δική τους θαυμαστή παροικία, εργάσθηκαν και πρόκοψαν, μορφώθηκαν και προόδευσαν και ανέδειξαν μεγάλες προσωπικότητες, συμμετέχοντας με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη αυτής της πόλης, όπως εξάλλου και όλοι οι Δυτικομακεδόνες.
Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στους ξακουστούς Αυγερινιώτες μαστόρους και εργολάβους οικοδομών, έργα των οποίων βρίσκονται σ' ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη (Αυγερινιώτες κατά βάση μαστόροι έκτισαν την αγορά «Μοδιάνου», όπου κατά μία εκδοχή η οδός Αυγερινού, που υπάρχει εκεί, είναι προς τιμήν τους).
Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του ο Σύλλογος ανέπτυξε έντονη και ουσιαστική δραστηριό- 11 τητα, μέσα από την οποία χαρακτηρίσθηκε ως κορυφαίος πολιτιστικός φορέας της Θεσσαλονίκης, με δεκάδες βραβεύσεις φορέων της πόλης, οι οποίες κοσμούν την αίθουσα των Γραφείων του Συλλόγου.
Τα μέχρι σήμερα Δ.Σ. του Συλλόγου εργάσθηκαν με ζήλο, πιστά στα όσα προβλέπει το καταστατικό του, προάγοντας και προβάλλοντας την ιστορία του τόπου τους, τα ήθη και έθιμα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων αγάπης, ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του Συλλόγου, προβάλλοντας και βοηθώντας με κάθε τρόπο την κοινότητα Αυγερινού.

Ενδεικτικά, μεταξύ των δραστηριοτήτων του Σωματείου, ξεχωρίζουν:
1) Έκδοση εφημερίδας “AΥΓΕΡΙΝΙΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ” με τοπικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ειδήσεις και η οποία διανέμεται δωρεάν στους απανταχού Αυγερινιώτες και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των.
2) Ίδρυσε ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ για τα μέλη του Σωματείου και τις οικογένειές τους.
3) Διαθέτει αξιοθαύμαστα χορευτικά συγκροτήματα, τα οποία επί σειρά ετών θαυμάστηκαν και χειροκροτήθηκαν στις εκδηλώσεις, όπου έλαβαν μέρος.
4) Ως μέλος της ο.Δ.Σ.Θ. συμμετέχει ουσιαστικά σ' όλες τις εκδηλώσεις της.
5) Εξέδωσε βιβλίο με τη ζωή και το έργο του αείμνηστου Αυγερινιώτη ΙΩΑΝΝΗ ΤΑΡΗ, ιδρυτή του Λαογραφικού Μουσείου Μακεδονίας.
6) Παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση το επιστημονικό - βιβλιογραφικό έργο του αείμνηστου, τέως προέδρου του Συλλόγου και της Βοϊακής Εστίας, Νικολάου Γκίνη.
7) Βράβευσε αριστούχους μαθητές και συμπατριώτες με κοινωνική προσφορά.
8) Διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, διαλέξεις, ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις, συνεστιάσεις, με αποκορύφωμα τον ετήσιο χορό, με τοπικά μουσικά συγκροτήματα.
9) Το Σύλλογο απασχόλησαν θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, όπως ύδρευσης, αποχέτευσης, περιβάλλοντος, συνένωση κοινοτήτων κλπ. προβάλλοντας κάθε φορά την άποψη τουΣυλλόγου, με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον, με απώτερο στόχο τη δημιουργία συνθηκώνστην περιοχή του Βο-Ιου τέτοιων, ώστε να μπορούν να ζήσουν εκεί άνθρωποι, όπως η ιστορία καιη μοίρα τους έταξε, να … φυλάττoυν Θερμοπύλες, τα σύνορα της πατρίδας μας.