ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Σύλλογος Βελβεντινών Θεσσαλονίκης "Τα Πιέρια"
΄Ετος ίδρυσης: 1946
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΓΗΡΑΛΕΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΤΡΑΤΣΟΥ ΓΙΟΥΛΗ
Γ. Γραμματέας:  ΜΠΑΛΑΝΗΣ ΧΑΡΗΣ
Ταμίας:  ΑΧΙΛΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΖΑΝΔΕΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΠΛΙΟΠΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Σύμβουλος:  ΜΑΡΚΑΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

Ο Σύλλογος Βελβεντινών Θεσσαλονίκης «ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ» ιδρύθηκε αρχικά το 1946. Το 1977 επανιδρύθηκε. Ο Βελβεντός, μια δυναμική κωμόπολη στη σκιά των Πιερίων και πλάι στον Αλιάκμονα ποταμό, τώρα στη λίμνη Πολύφυτου, ανήκει στο Νομό Κοζάνης. Από την Κοζάνη απέχει 30 χλμ. Αποτελεί Δήμο. Έχει κάμπο πολύ εύφορο, άρα και ευημερία.

’ξια τέκνα του Βελβεντού, για τα οποία είναι περήφανοι οι κάτοικοί του, υπήρξαν ο Ιερολοχίτης και πρώτος πολεοδόμος των Αθηνών Σταμάτιος Κλεάνθης, ο θερμουργός της επανάστασης του Ολύμπου το 1878 αρχίατρος Γεώργιος Παπαζήσης, ο παιδαγωγός Χαρίσιος Παπαμάρκου.

Βελβεντινοί που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του σωματείου υπήρξαν οι: Δημ. Ασιμής, Ιωάννης Μπέικος, Αντ. Σόκοντης, Ευθ. Μπουντώνας, Ειρήνη Μούλα κ.ά.

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδηλώσεις, όπως χορού ς, συνεστιάσεις, εκδρομές. Είχε την επιτυχία και την ...τύχη να συγκεντρώσει νέους στις τάξεις του και να υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας χορευτικού συγκροτήματος με επιτυχίες και ερασιτεχνικού θεατρικού θίασου, που ανέβασε έργα στη Θεσσαλονίκη, στο Βελβεντό και στην Αθήνα..

Μεγάλη επιτυχία πρέπει να θεωρηθεί η αγορά ιδιόκτητης στέγης, που δημιουργεί προϋποθέσεις για μακροβιότητα του Συλλόγου και δράση.