ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Κεντρικός Σύλλογος Βλατσιωτών Θεσσαλονίκης "Ο Άγιος Παντελεήμων"
΄Ετος ίδρυσης: 1931
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΜΗΤΡΟΥΛΗ-ΠΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
Αντιπρόεδρος:  ΤΖΙΩΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Γ. Γραμματέας:  ΧΑΧΑ ΙΩΑΝΝΑ
Ταμίας:  ΦΙΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Σύμβουλος:  ΒΑΒΟΥΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Σύμβουλος:  ΤΖΙΑΦΕΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Ο Κεντρικός Σύλλογος Βλατσιωτών Θεσσαλονίκης ο «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» είναι από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους συλλόγους της Δυτικής Μακεδονίας. Εκπροσωπεί περίπου 3.500 Βλατσιώτες, που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη, και έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο.
Οι δραστηριότητές του εκτείνονται και σε συνολικές προσπάθειες, προσανατολίζονται στη συχνή ενασχόληση με ό,τι αφορά τον πολιτισμό και ό,τι προάγει την κοινωνία. Γι' αυτό συμμετέχει ενεργά με ομάδες εργασίας, ώστε να μπορεί να έχει:
1) τη διαρκή παρακολούθηση και έρευνα πάνω στις επιτακτικές ανάγκες της Βλάστης, αλλά και την αναζήτηση βιώσιμης λύσης τους,
2) τη στενή επικοινωνία με τους απανταχού Βλατσιώτες,
3) τη συνεργασία με την Κοινότητα Βλάστης για την πρόοδο του χωριού.

Δράση του Συλλόγου στα 70 χρόνια λειτουργίας του:
1) Εγκατάσταση στη Βλάστη Σουηδικής Οργάνωσης, που επί 28 χρόνια έδωσε εργασία και ενίσχυ σε την οικονομική ζωή στη Βλάστη. Τα υφαντά του εργαστηρίου έγιναν γνωστά σε όλες τις αγορές της Ευρώπης.
2) Το 1962 ο Σύλλογος άρχισε την ίδρυση του ορεινού περιπτέρου ΜΟΥΡΙΚΙΟΥ. Μοχλός όλων αυτών των έργων ήταν ο επί 18 χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου αείμνηστος Κώστας Χουλιβάτος.
3) Η αείμνηστη Όλγα Γαλανού κληροδότησε στο Σύλλογο εννέα αγροτεμάχια και το πατρικό του μεγάλου ευεργέτη Χριστόδουλου Γαλανού, αντιπροσωπευτικό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (χτίστηκε το 1811). Άρχισε η αναπαλαίωσή του και θα λειτουργήσει ως ξενώνας.
4) Στήθηκε η προτομή του μεγάλου ευεργέτη βαρώνου Μπέλλιου. 5) Στήθηκε ο ανδριάντας του μεγάλου φιλικού, συμπολεμιστή του Αλεξάνδρου Υψηλάντη Γιάννη Φαρμάκη.
6) Η Βλάστη, χτισμένη σε υψόμετρο 1.280 μ., είναι κατ' εξοχή κτηνοτροφικό χωριό (προπολεμικά είχε 130.000 γιδοπρόβατα). Ο Σύλλογος αποφάσισε την ίδρυση Κτηνοτροφικού - Λαογραφικού Μουσείου, που θα στεγαστεί στο Θωμα'ιδειο Διδακτήριο (χτίστηκε το 1863), για την αναπαλαίωση του οποίου μερίμνησε ο Σύλλογος.
7) Η πιο μιογάλη επιτυχία του Συλλόγου υπήρξε η κατά το 1979 τροποποίηση της διαθήκης του μεγάλου ευεργέτη της Βλάστης Χριστόδουλου Γαλάνου και η ίδρυση του Πρότυπου Κτηνοτροφικού Κέντρου της Βλάστης.
8) Ο Σύλλογος προέβη στη δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης ( 600 βιβλία) στο Εντευκτήριό του.
9) Καθιερώθηκαν οι ετήσιες εκδηλώσεις στη Βλάστη κατά τους θερινούς μήνες (μιας εβδομάδας) με αθλητικές εκδηλώσεις, χορευτικά συγκροτήματα απ' όλη την Ελλάδα, αναβίωση της παρασκευής μανουριού - του κατ' εξοχή κτηνοτροφικού προ"ίόντος της Βλάστης - γιορτή Γυναικών, βραδινό Γερόντων.
10) Κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου οι γυναίκες του Συλλόγου αναβιώνουν τον Αι-Γιάννη στη Βλάστη το περίφημο ΝΥΦΟΠΑΖΑΡΟ - ΚΛΗΔΟΝΑ.
11) Ο Σύλλογος έχει δύο χορευτικά συγκροτήματα μικρών και μεγάλων παιδιών. 12) Οι τακτικές δραστηριότητές του είναι: ετήσιος χορός, κόψιμο βασιλόπιτάς, τσούγκρισμα αυγών, εκδρομές στη Δυτική Μακεδονία, ομιλίες για διάφορα θέματα που αφορούν τη Βλάστη.