ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Εκπολιτιστικός - Μορφωτικός Σύλλογος Βροντής - Λευκαδίου (παράρτημα Θεσσαλονίκης)
΄Ετος ίδρυσης: 1982
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ
B Αντιπρόεδρος:  ΜΑΧΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Γ. Γραμματέας:  ΠΕΡΣΙΔΗΣ ΙΩΣΗΦ
Αναπλ. Γραμματέας:  ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Ταμίας:  ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Σύμβουλος:  ΚΟΥΣΙΔΗΣ ΙΩΣΗΦ

Ο Εκπολιτιστικός - Μορφωτικός Σύλλογος Βροντής - Λευκαδίου ιδρύθηκε το έτος 1982 με έδρα τη Βροντή - Κοζάνης και διατηρεί παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.
Τα μέλη του Συλλόγου κατάγονται από τα χωριά Βροντή και Λευκάδι του Νομού Κοζάνης, οικισμούς του Δήμου Τσοτυλίου.

Η Βροντή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων, σε αμφιθεατρική τοποθεσία και έχει πολύ καλή ρυμοτομία. Βρίσκεται βόρεια, ακριβώς απέναντι από το Τσοτύλι, σε απόσταση περίπου τεσσάρων(4) χιλιομέτρων από αυτό. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού σήμερα ανέρχονται περίπου σε ογδόντα. Όσοι από αυτούς δεν είναι συνταξιούχοι ασχολούνται με τη γεωργία (κυρίως με την καλλιέργεια καπνού και σιτηρών).

Τα τελευταία χρόνια, μετά από προσπάθειες των μελών του Συλλόγου και με τη συνεργασία και συμπαράσταση του Δήμου Τσοτυλίου και άλλων φορέων, διαμορφώθηκε η πλατεία του χωριού, που είναι το «κόσμημα» του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Στο χώρο της πλατείας υπάρχει το «Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων» και το «Γενεαλογικό Δέντρο», ένα μνημείο-σύμβολο, του οποίουκάθε κλαδί αντιστοιχεί σε κάθε πρόσφυγα, που από τον Πόντο εγκαταστάθηκε και ρίζωσε στα δύοχωριά (Βροντή και Λευκάδι).

Στον ανακαινισμένο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, που έπαψε να λειτουργεί από το 1985, τώρα η μία του αίθουσα λειτουργεί ως μουσείο παραδοσιακών εργαλείων και σκευών και η άλλη ως χώρος εκδηλώσεων του Συλλόγου.

Στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου γίνονται προσπάθειες από τα μέλη του Συλλόγου, έτσι ώστε να διαμορφωθεί σε χώρο που να καλύπτει τις ανάγκες για τις καλοκαιρινές δραστηριότητεςτου Συλλόγου.

Βόρεια της Βροντής, σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από αυτή, βρίσκεται το χωριό Λευκάδι, σε υψόμετρο 860 μέτρων. Από το Λευκάδι μπορεί κανείς να δει πανοραμικά όλο το Άνω Βόιο, καθώς και περιοχές των νομών Καστοριάς (Βίτσι) και Γρεβενών (Πίνδος). Οι μόνιμοι κάτοικοι του Λευκαδίου ανέρχονται περίπου στους είκοσι (20) και ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Τα δύο χωριά μαζί με το Σταυροδρόμι (το επόμενο χωριό μετά τη Βροντή και το Λευκάδι) έχουν την αθλητική ποδοσφαιρική ομάδα «ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ», που αγωνίζεται, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της, στην Α' κατηγορία της «Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων του Νομού Κοζάνης».

Οι κάτοικοι των δύο χωριών καταβάλλουν πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη και τον εξωραoίσμό τους.

Ο Σύλλογος επαναδραστηριοποιήθηκε μετά από αρκετά χρόνια απραξίας και αδράνειας.