ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Σύλλογος Γαλατιναίων Θεσσαλονίκης "Η Αγία Παρασκευή"
΄Ετος ίδρυσης: 1961
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΓΚΟΥΒΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Αντιπρόεδρος: 
Γ. Γραμματέας:  ΔΕΝΤΣΟΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ταμίας:  ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο Σύλλογος Γαλατιναίων Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΑ ΠΑΡ ΑΣΚΕΥΗ» ιδρύθηκε από τους πολλούς Γαλατιναίους, που ζουν στη Θεσσαλονίκη, το 1961 με σκοπούς τη σύσφιξη των σχέσεων των Γαλατιναίων της Θεσσαλονίκης και τη διατήρηση και το μεγάλωμα της αγάπης για τη γενέτειρα Γαλατινή. Γενικά οι στόχοι του είναι κοινωνικοί και πολιτιστικοί.
Η Γαλατινή(Κοντσκό) είναι κωμόπολη του Νομού Κοζάνης, διαμέρισμα του Δήμου Ασκίου. Απέχει 8 χλμ. από τη Σιάτιστα και 30 χλμ. από την Κοζάνη. Οι κάτοικοί της, που είναι περίπου 2.500, ασχολούνται με την κτηνοτροφία και με κατασκευές, είναι καλοί τεχνίτες, αλλά και με τη γουναρική, δραστηριότητες που προσδίδουν στους κατοίκους της τα οικονομικά μέσα για μια καλή ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλατινή λειτουργεί και γυμνάσιο.
Στη δημιουργία του Συλλόγου συντέλεσαν πολλοί, αφού είχε διαπιστωθεί η ανάγκη απ' όλους τους Γαλατιναίους να βρεθεί τρόπος συναντήσεων και διατήρησης των σχέσεων μεταξύ τους, αλλά και με τη γενέτειρα.
Θα μπορούσε να αναφερθούν ως πρωτοπόροι οι διατελέσαντες και πρόεδροι από την αρχή οι: Κωνσταντίνος Βότσης, Ιωάννης Πατσιαδάς, Μάρκος Τσιόκας, Γ. Χατζηκώστας, Γιάννης Δέντσορας, Χρ. Δεμίρης, Αθ. Γκούβας, Χρ. Τσιτσιγάνης, Νικόλαος Δεληγιάννης.
Ο Σύλλογος το 1979 μετέφερε τα γραφεία του από το Νέο Κορδελιό στη φιλόξενη Βοϊακή Εστία (Εγνατίας 50).

Οι δραστηριότητές του είναι πολλές και ποικίλες. Ο Σύλλογος:
1)Πραγματοποιεί συγκεντρώσεις, συνεστιάσεις, γλεντάκια, με προσπάθεια αναβίωσης παλαιών εθίμων του χωριού, όπως η «τηγανιά» και το «ρυζόγαλο».
2)Έχει συνδράμει οικονομικά την εκκλησία του χωριού και τα σχολεία, εμπλουτίζοντας και τις βιβλιοθήκες τους με χρήσιμα βιβλία, όπως και την κοινότητα στη δη μιουργία πάρκου στην κεντρική πλατεία.
3)Πραγματοποίησε οχτώ εκδόσεις βιβλίων, μεταξύ των οποίων τα: «ΓΑΛΑΤΙΝΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ», «ΓΑΛΑΤΙΝΗ, 1987», «ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ 1940-41» κ.ά.
4)Πραγματοποίησε, με το Σύλλογο Αηδονιωτών, ημερίδα για να τιμηθούν οι αγωνιστές της επανάστασης του 1896 ΔΟΥΚΑΣ - ΝΤΑΒΕΛΗΣ - ΤΣΙΟμΣ - ΑΛΑΜΑΝΗΣ και από τα Αηδόνια ο ΜΠΡΟΥΦΑΣ.
5)Πρωτοστάτησε και συνέδραμε οικονομικά (2.800.000 δρχ.) στη δημιουργία προτομών των:
α)Πρωθιερέα Ιωάννη Οικονομίδη Παπαγιάννη (1772-1846),
β)Οπλαρχηγού Δούκα-Νταβέλη (1868-1923),
γ)Τσιόκα-Αλαμάνη.
6) Βράβευσε αριστούχους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου και βραβεύτηκε από την Ομοσπονδία για την εθνικοκοινωνική και πολιτιστική του δράση.
7) Πραγματοποίησε πολλές εκδρομές με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να έχουν γνωρίσει πολλά ενδιαφέροντα μέρη της χώρας μας.