ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Γρεβενών

Αδελφότης των εν Θεσσαλονίκη Κατοικούντων Αϊγιωργιτών "ο Νεομάρτυς Άγιος Γεώργιος"
΄Ετος ίδρυσης: 1975
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΔΕΡΒΙΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΦΑΣΣΑ ΣΤΕΛΛΑ
Ταμίας:  ΜΠΑΤΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΠΛΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΚΑΡΑΛΙΟΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Σύμβουλος:  ΜΙΜΗΛΙΔΟΥ ΚΛΕΟΝΙΚΗ

Η Αδελφότης των εν Θεσσαλονίκη κατοικούντων Αϊγιωργιτών «Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ιδρύθηκε το 1975 από 35 μέλη, που συγκεντρώθηκαν για το σκοπό αυτό.

Πρώτος σκοπός ήταν η συνένωση και σύσφιξη των σχέσεων των κατοικούντων στη Θεσσαλονίκη Αϊγιωργιτών.
Το χωριό Αγιος Γεώργιος (Τσούρχλι), έδρα πλέον του Δήμου Ηρακλειωτών, ανήκει στο Νομό Γρεβενών. Από τα Γρεβενά απέχει 24 χλμ. οφείλει την ονομασία του στο γεγονός ότι έλκει την καταγωγή του από αυτό οΝεομάρτυς Αγιος Γεώργιος, η μνήμη του οποίου γιορτάζεται στις 17 Ιανουαρίου.

Η Αδελφότης των εν Θεσσαλονίκη Αϊγιωργιτών ιδρύθηκε βέβαια το 1975 στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε όμως να θεωρηθεί συνέχεια του σωματείου που είχαν ιδρύσει συμπατριώτες με την ίδια ονομασία στην Κωνσταντινούπολη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Πέρα από τη συνένωση και σύσφιξη των σχέσεων των συμπατριωτών, στους σκοπούς της αδελφότητας είναι και η μορφωτική, επιστημονική και κοινωνική άνοδος των μελών της. Ακόμη, η διατήρηση των ηθών,των εθίμων και των παραδόσεων, αλλά και η στενή συνεργασία με το αδελφό σωματείο «Αδελφότης των απανταχού Αϊγιωργιτών ο Νοεμάρτυς Αγιος Γεώργιος», που εδρεύει στα Γρεβενά.

Η Αδελφότητα των Α'ίγιωργιτών έχει περίπου 200 μέλη, διαθέτει τράπεζα αίματος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για περιπτώσεις ανάγκης συμπατριωτών και όχι μόνο, πραγματοποιεί εκδρομές και γιορτάζει με επισημότητα και αρτοκλασία τη μνήμη του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου στις 17 Ιανουαρίου, κατά την οποίαπραγματοποιείται συγκέντρωση με ομιλίες αξιόλογων ομιλητών. Ακόμη ενισχύει οικονομικά την κοινότητα στο μέτρο των δυνατοτήτων της.

Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα των Αϊγιωργιτών της Θεσσαλονίκης είναι η αγορά, το 1991, ΣΤΕΓΗΣ στην οδό Πλαταιών 17, στη συνοικία Χαριλάου, γεγονός που θα συντελεί στην χωρίς διακοπές ενεργό ύπαρξη και δραστηριότητα του σωματείου.