ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Σύλλογος Δαμασκηνιωτών Θεσσαλονίκης
΄Ετος ίδρυσης: 1975
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΜΠΑΚΑΪΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΜΠΑΚΑΪΜΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΣΑΡΑΦΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Ταμίας:  ΝΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Σύμβουλος:  ΜΠΑΚΑΪΜΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
Σύμβουλος:  ΓΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Σύμβουλος:  ΜΠΟΥΚΟΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Η Δαμασκηνιά (Βιντελούστι) είναι ένα από τα μεγαλύτερα Καστανοχώρια της Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκεται μεταξύ Τσοτυλίου (ΒοΊου) και Άργους Ορεστικού (Καστοριάς) σε ύΨος 950 μ.
«Ως εκ της θέσεώς του και του επικέντρου αυτού μεταξύ των Καστανοχωρίων», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο αείμνηστος καθηγητής Γ. Παναγιωτίδης, «σπουδαίον διεδραμάτισε πρόσωπον κατά τον τελευταίον ιδία εθνικόν αγώνα» (τον Μακεδονικό). Η Δαμασκηνιά είναι γνωστή στον ευρύτερο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας για τα πολλά και γλυκά της κάστανα (κάθε οκτώβριο τελείται καστανογιορτή), για τους πολλούς επιστήμονεςπου έχει αναδείξει και, κυρίως, για το Μνημόσυνο Μακεδονο μάχων που τελείται κάθε χρόνο (την τελευταία Κυριακή ΜαΊου):τιμούνται επίσημα από το 1961 οι Μακεδονομάχοι που έπεσαν στις 7 ΜαΊου 1906 στη μάχη της γειτονικής Οσνίτσανης (ν.ον. Καστανόφυτο) Καστοριάς και που είναι θαμμένοι στη Δαμασκηνιά.
Ο Σύλλογος Δαμασκηνιωτών:
1. Από το 1977 και επί 15 χρόνια εξέδιδε ανά τρίμηνο την εφημερίδα «ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ».
2. Οργάνωσε πάρα πολλές μορφωτικές εκδρομές σε ιστορικοαρχαιολογικούς, κυρίως, χώρους.
3. Οργανώνει κάθε χρόνο κοινό εκκλησιασμό για όλους τους Δαμασκηνιώτες της Θεσσαλονίκης και χοροεσπερίδα στην αρχή του έτους.
4. Eξέδωσε καιιδιάνειμε δωρεάν ιδιαίτερα περιεκτικό βιβλιαράκι με σύντομη ιστορία της ΔαμασκηΥιας και του Συλλόγου Δαμασκηνιωτών (Θεσσαλονίκης) και αρκετά καλλιτεχνικά Ημερολόγια με σπάνιες φωτογραφίες.
5. Kυκλοφόρησε έγχρωμη καρτποστάλ του χωριού με 4 επιμέρους θέματα.
6. Ίδρυσε φωτογραφικό Αρχείο και συγκέντρωσε σπάνιες και πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.
7. Στη Δαμασκηνιά ανέπτυξε πολλές δραστηριότητες, όπως:
Ημερίδα για τα προβλήματα της περιοχής, εκδήλωση για τον πόλεμο 1940-41, έκθεση φωτογραφίας, εκδηλώσεις για τους ιερείς και τους δασκάλους τόυ χωριού, εκδηλώσεις αναβίωσης εθίμων, αθλητικές συναντήσεις, λειτουργίες στο μοναστήρι Αγ. Αθανασίου κ.ά., κατασκεύασε σημαντικά έργα κτλ., τίμησε πολλές προσωπικότητες, όπως το διεθνούς φήμης Βρετανό ιστορικόκαι μεγάλο φιλέλληνα Ν. Hammont, τον Ιρλανδό φιλέλληνα υπουργό Μ. Kennenty, τους Ν. Μέρτζο, Μ. Παπακωνσταντίνου, Στ. Παπαθεμελή, Κ. Βαβούσκο, Κ. Στεργιάδη, Κ. Σιαμπανόπουλο, Ιφ. Διδασκάλου, Αδελφούς Παπαγεωργίου κ.ά.