ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Ένωση Απανταχού Διλοφιτών
΄Ετος ίδρυσης: 1965
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΚΑΡΑΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
Αντιπρόεδρος:  ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΜΑΛΤΕΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Ταμίας:  ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Σύμβουλος:  ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Σύμβουλος:  ΤΖΙΟΥΦΑ ΘΑΛΕΙΑ

Η Ένωση των απανταχού Διλοφιτών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1965 με πρωτοβουλία των εκλεκτών Διλοφιτών Θεοδώρου Καρανίκου, Γεωργίου Βασιλάκη, Μιλτιάδη Μαλτέσιου, Νικολάου Κούρναβου, Αντωνίου Νούλα και Στέφανου Τζιούφα.
Το Δίλοφο (Λιμπόχοβο) βρίσκεται στην ορεινή ζώνη του Βοϊου-Κοζάνης, σε υψόμετρο 1.000 μ., 5 χλμ. αριστερά του Πενταλόφου, 26 χλμ. μακριά από το Τσοτύλι .
Το χωριό ιδρύθηκε στα μέσα του 170υ αιώνα. Ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες, μεγάλους πατριώτες που συνέβαλαν στους αγώνες του Έθνους.
Ο ιερέας Παπανικόλας Κουκόλης, που κατέγραψε τη ζωή του χωριού στο γνωστό ημερολόγιο, Το οποίο δημοσιεύθηκε το 1968 από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, και ο δάσκαλος Στέφανος Τζιούφας στη συνέχεια, που εξέδωσε το βιβλίο «Το Δίλοφο Βοϊου», όπου κατά θαυμάσιο τρόπο κατέγραΨε την ιστορία του χωριού, υπήρξαν δύο ξεχωριστές προσωπικότητες, που με τα γραπτά τους άφησαν πλούσιο ιστορικό θησαυρό για το Δίλοφο, αλλά και για την περιοχή του Βοϊου γενικότερα. Η γεωργία, η κτηνοτροφία και το επάγγελμα του κτίστη και μαραγκού ήταν οι βασικές και παραδοσιακές ασχολίες των Διλοφιτών.
Άνθρωποι πολυταξιδεμένοι, αναπτύχθηκαν και προόδευσαν και ποτέ δεν ξέχασαν τη γενέτειρα γη, αναπτύσσοντας κάθε φορά συλλογικές πρωτοβουλίες για ενίσχυση του χωριού και της περιοχής, με χαρακτηριστικότερες τη συμμετοχή τους στην ίδρυση της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας, του Γυμνασίου Τσοτυλίου κλπ.

Ο Σύλλογος έχει να παρουσιάσει σπουδαίο έργο. Εκτέλεσε έργα, όπως διάνοιξη δρόμου, σύνδεση των δύο συνοικιών του χωριού, φωτισμό πλατείας, το πρώτο δίκτυο ύδρευσης, ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου κ.ά.Τελευταίο έργο είναι η δημιουργία αίθουσας πολιτισμού στην πλατεία του χωριού.
Kατά κοινή ομολογία, το έργο αυτό έγινε με την έμπνευση και τις προσπάθειες του πρόσφατα αποβιώσαντος προέδρου Χρήστου Γιάγκου.
Ο Σύλλογος διατηρεί χορευτικό συγκρότημα στην προσπάθεια να διατηρήσει την παράδοση και τα έθιμα του τόπου.
Το μεγάλο αντάμωμα-προσκύνημα στο Δίλοφο γίνεται το Δεκαπενταύγουστο στο πανηγύρι του χωριού