ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ζωνιτών
΄Ετος ίδρυσης: 1970
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΛΑΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γ. Γραμματέας:  ΣΙΣΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ταμίας:  ΠΛΙΑΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Σύμβουλος:  ΚΟΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΩΤΗΣ
Σύμβουλος:  ΤΖΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο Πολιτιστικός - Μορφωτικός Σύλλογος Ζωνιτών ιδρύθηκε το 1978 από μερικούς ανήσυχους Ζαντσιώτες, που κατάλαβαν πως έπρεπε να ενωθούν, ώστε και μεταξύ τους να αλληλοβοηθούνται, αλλά και τη γενέτειρα, τη Ζώνη, να φροντίζουν πιο αποτελεσματικά.

Η Ζώνη (Ζάντσκο) είναι ορεινό χωριό, ανήκει στην ομάδα των χωριών του Βοϊου, του Νομού Κοζάνης, και είναι ενταγμένη στο Δήμο Τσοτυλίου, από την έδρα του οποίου (Τσοτύλι) απέχει 28 χλμ., ενώ από την Κοζάνη 85 χλμ. και από τα Γρεβενά περίπου 60 χλμ.

Οι κάτοικοι της Ζώνης τώρα είναι λίγοι (περί τους 70) και λόγω της υφής του εδάφους είναι κτηνοτρόφοι και αρκετοί οικοδόμοι.

Σημαντικό στοιχείο του χωριού αποτελεί το ότι διαθέτει ξενώνα 10 δωματίων, έργο του Συλλόγου των Ζωνιτών Θεσσαλονίκης.

Ζωνίτες στη Θεσσαλονίκη, που συνέλαβαν την ιδέα και προχώρησαν στην υλοποίηση και στη συνέχεια στη στήριξη του Συλλόγου, είναι οι: Ευάγγελος Καραγιάννης, Χρ. Μωραϊτης, Θ. Σιδέρης, Νίκος Ζηκόπουλος κ.ά.

Οι σκοποί του Συλλόγου των Ζωνιτών Θεσσαλονίκης, πέρα από τη δυνατότητα που δίνει στους εδώ συμπατριώτες να ανταμώνουν, είναι και πολιτιστικοί και μορφωτικοί, όπως άλλωστε δηλώνεται και με τον τίτλο του.

Τα διοικητικά συμβούλια, πιστά στις αρχές αυτές, προχωρούν σε εκδηλώσεις που τείνουν σ' αυτούς τους στόχους. Έτσι:
Πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές για παιδιά.
Επιχειρούν μαθήματα χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, επιδείξεις αερομοντελισμού, μαθήματα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών.
Ακόμη πραγματοποίησαν τουρνουά αγώνων καλαθοσφαίρισης και διήμερο παρουσίασης στοιχείων αγροτικής - πολιτιστικής κληρονομιάς (στήσιμο αργαλειού), αθλητικούς αγώνες κ.ά.
Εκείνα που θα πρέπει να εξαρθούν ιδιαίτερα είναι η εθελοντική αιμοδοσία για τις ανάγκες του Νομού Κοζάνης και η με την ευθύνη του Συλλόγου λειτουργία του ξενώνα στο χωριό, όπως προαναφέρθηκε.