ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Σύλλογος των Απανταχού Ιμεριωτών
΄Ετος ίδρυσης: 1989
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Γ. Γραμματέας:  ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
Ταμίας:  ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΟΛΓΑ
Σύμβουλος:  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥ ΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Σύμβουλος:  ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ ΑΡΗΣ
Σύμβουλος:  ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑΝΑ
Σύμβουλος:  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
Σύμβουλος:  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Ο Σύλλογος των απανταχού Ιμεριωτών ιδρύθηκε το 1989 από 37 μέλη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η ίδρυσή του ήταν επιθυμία και απαίτηση των εκατοντάδων ετεροδημοτών Ιμεριωτών που βρίσκονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κατερίνη, στη Βέροια, στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στην Αμερική και σε πολλές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας και του κόσμου.

Τα Ίμερα (Χεϊμπελί) είναι οικισμός του Νομού Κοζάνης και ανήκει στο Δήμο Σερβίων.

Τα Ίμερα χαρακτηρίζονται από δύο σημαντικά, καθοριστικά θα λέγαμε αλλά και ιστορικά εθνικά γεγονότα, που είναι: α) η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923 και β) η δημιουργία της λίμνης του Πολυφύτου.

Το Χεϊμπελί, που μετονομάσθηκε σε Ίμερα, κατοικήθηκε από πρόσφυγες από τη Μ. Ασία και τον Πόντο, που ήρθαν στην Ελλάδα το 1923.

Η δημιουργία της λίμνης του Πολυφύτου κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου, που ανήκε στους Ιμεριώτες, και άλλαξε τη ζωή στο χωριό.Οι Ιμεριώτες σκορπίσθηκαν στην Ελλάδα και τον κόσμο, αλλά όπου εγκαταστάθηκαν με βασικό όπλο την εργατικότητά τους πρόκοψαν. Βέβαια, όλοι ζουνμε τη νοσταλγία για τα Ίμερα.

Αυτή η νοσταλγία και η σκέψη να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς των σκόρπιων Ιμεριωτών, που θα καλλιεργούσε και θα ένωνε τις προσπάθειές τους, οδήγησε τους 37 στην ίδρυση του Συλλόγου το 1989.

Από τότε ο Σύλλογος ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ζηλευτή. Μεταξύ άλλων, καθιέρωσε και μια σειρά ετήσιων δραστηριοτήτων. Έτσι κάθε χρόνο πραγματοποιείται η κοπή της βασιλόπιτας και παιδική χριστουγεννιάτικη γιορτή, γίνεται ο αποκριάτικος χορός, η επιβράβευση των αριστούχων μαθητών όλων των βαθμίδων, αιμοδοσία κ.ά.

Πολύ σημαντικό επίτευγμα είναι η έκδοση της εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΙΜΕΡΙΩΤΩΝ», μέσω της οποίας εκφράζονται και επικοινωνούν οι ανά τον κόσμο Ιμεριώτες.