ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Προοδευτικός Σύλλογος Γυναικών Κριμινίου
΄Ετος ίδρυσης: 1987
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΚΟΥΤΡΟΥΚΑ ΤΑΣΙΑ
Αντιπρόεδρος:  ΤΖΙΝΕΤΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Γ. Γραμματέας:  ΜΠΑΔΕΜΑ ΡΑΛΛΙΩ
Ταμίας:  ΚΟΥΛΟΥΣΙΑ ΛΟΥΛΑ
Σύμβουλος:  ΤΖΗΜΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ
Σύμβουλος:  ΖΗΓΟΥΡΑ ΑΝΘΗ
Σύμβουλος:  ΚΕΛΕΣΗ ΚΑΙΤΗ

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Γυναικών Κριμινίου ιδρύθηκε από μια ομάδα δυναμικών Κριμινιωτισσών στη Θεσσαλονίκη το 1987, γυναικών που ήθελαν να αναδείξουν και να συνδέσουν παλαιά ήθηκαι έθιμα του χωριού με τη σύγχρονη εποχή.

Το Κριμίνι βρίσκεται στα ο'ύνορα των νομών Κοζάνης και Γρεβενών και ανήκει στο Νομό Κοζάνης και στο Δήμο Τσοτυλίου.


Καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος της Τασίας Κουτρούκα στην ίδρυση και στη μέχρι τώρα πορεία του Συλλόγου, με άξια συμπαραστάτρια τη Ραλλιώ Μπαδέμα.

Ο Σύλλογος, πέρα από τη ο'ύσφιξη των σχέσεων των Κριμινιωτών στη Θεσσαλονίκη, στόχο έβαλε τον εξωρα.ίσμό του Κριμινίου, αλλά κυρίως την ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας στη συγκράτηση της οικογένειας, στο ξεπέρασμα αντιξοοτήτων στα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία όμως διατηρήθηκαν τα παλαιά έθιμα μέχρι τις μέρες μας, δείχνοντας έτσι τη συνέχεια της φυλής μας.

Δανειζόμαστε μια παράγραφο από επιστολή των κυριών Κουτρούκα και Μπαδέμα: «Οι γυναίκες αυτές είχαν κάτι κοινό: την αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους και την επιθυμία διάσωσης ηθών και εθίμων, αυθεντικών ενδυμασιών, πραγμάτων καθημερινής ζωής περασμένων δεκαετιών, καθώς και αναπαραστάσεις εορτών που η αρχήτους χάνεται στα βάθη της ιστορίας. Σας θυμι1;ωπροχριστιανικά δρώμενα από τις γιορτές του Διονύσου σε "κλαδαριές", αποκριάτικες τελετουργίες μεκύκλους γύρω από τη φωτιά και σκοπτικά πειράγματα, που σήμαιναν και την αρχή της άνοιξης, κ.ά.».

Οι Κριμνιώτισσες, αναβιώνουν το έθιμο της γυναικοκρατίας, για να θυμίζουν από γενιά σε γενιά με πόση αξιοπρέπεια κράτησε η γυναίκα το ρόλο της σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και ...στρώνουν χορό μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου του πολιούχου.

Ακόμα, προχωρούν σε έργα εξωρα"ίσμού στο χωριό, όπως: ανάπλαση του κοινοτικού Γραφείου, πραγκάκια στην πλατεία, καρέκλες για το εξωκλήσι και δημιουργία παιδικής χαράς.
Γενικά η δραστηριότητα του Συλλόγου είναι πολυδιάστατη και παραγωγική.