ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροδενδριτών Θεσσαλονίκης "Το Μαυροδένδρι"
΄Ετος ίδρυσης: 1997
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΦΑΧΑΝΤΙΔΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ
Αντιπρόεδρος:  ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ
Γ. Γραμματέας:  ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ταμίας:  ΓΙΑΛΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Έφορος:  ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Σύμβουλος:  ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
Σύμβουλος:  ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Η ιδέα της δημιουργίας Συλλόγου όλων των Μαυροδενδριτών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται μακριά από τη γενέτειρά τους, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε από την άσβεστη νοσταλγία και αγάπη προς την ιδιαίτερη πατρίδα, το Μαυροδένδρι, αλλά και από την ανάγκη δημιουργίας ευκαιριών γιασυνάντηση και επικοινωνία μεταξύ τους. Η ιδέα αυτή ενισχύθηκε ακόμη από την αναγκαιότητα ανάπτυξης πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, οι οποίες προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σπουδαιότητα σήμερα που οι συνθήκες ζωής των μεγαλουπόλεων και της ξενιτιάς, γενικότερα, αυξάνουν την απομόνωση και εντείνουν τη νοσταλγία για τη γενέτειρα γη. Εκεί συχνά περιστρέφονται οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων, γιατί είναι βαθιά χαραγμένες στους δρόμους, στις πλατείες, στα βουνάκαι τους κάμπους του Μαυροδενδρίου, αλλά και στα πρόσωπα των παιδικών φίλων, συγγενών και όλων των συγχωριανών, όπως και ο ποιητής περιγράφει:

«Όλοι μας γνωριζόμαστε από ανήλικα παιδιά, με το μικρό του τ' όνομα ένας τον άλλο κράζει...»

Το Μαυροδένδρι είναι ένα από τα αξιόλογα χωριά του Νομού Κοζάνης, καθώς και από τα μεγαλύτερα και καλύτερα της Εορδαίας, γνωστό στο πανελλήνιο και από το κέντρο εκπαιδεύσεως νεοσύλλεκτων του στρατού που έχει την έδρα του εκεί. Βρίσκεται στο 110 χιλιόμετρο της οδού Κοζάνης ΠτολεμαΙδας, αποτελεί έδρα του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη και αριθμεί 300 οικογένειες με 1.162 κατοίκους.
Η μετοικεσία των κατοίκων του, πρόσφυγες όλοι του 1922 εκ Μ. Ασίας και Πόντου, άρχισε μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του εμψυλίου και ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του '60. Τα κυριότερα κέντρα μεταναστεύσεως των Μαυροδενδριτών υπήρξαν η Αυστραλία, η Γερμανία, η Αθήνα, κυρίως όμως η Θεσσαλονίκη. Έτσι, μετά από καθυστέρηση ορισμένων δεκαετιών, το1997 έγινε άισθητή η ανάγκη δημιουργίας του Πολιτιστικού Συλλόγου των Μαυροδενδριτών της Θεσσαλονίκης, ώστε μέσα από τους κόλπους του να εκδηλωθούν οι άρρηκτοι δεσμοί με τη γενέτειρα καιπαράλληλα να καλλιεργηθεί η πνευματική και κοινωνική εξύψωση των μελών του.

Την πρωτοβουλία για τη σύσταση του Συλλόγου είχαν οι: Επ. Φαχαντίδης,ιατρός, Κ. Τοπαλίδης, δικηγόρος και Σ. Αποστολίδης, νομικός.

Οι αρχαιρεσίες, που ακολούθησαν στις 23-11-1997, ανέδειξαν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους: Ε. Φαχαντίδη, πρόεδρο, Π. Αθανασιάδη, αντιπρόεδρο, Κ. Τοπαλίδη, γ. γραμματέα, Δ. Κονταξή, ταμία, Σ. Γρηγοριάδη, έφορο, Ε. Αποστολίδη, σύμβουλο και Ι. Τσαλκιτζίδη, σύμβουλο.

Με βάση τις καταστατικές του αρχές, ο νεόδμητος Σύλλογος Μαυροδενδριτών Θεσσαλονίκης κατόρθωσε να πραγματοποιήσει μια σειρά δραστηριοτήτων, οι κυριότερες των οποίων είναι:
1) Η πραγματοποίηση και καθιέρωση κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου (ημέρα πανήγυρης του χωριού) εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του πρόσφυγα του 1922, ως ελάχιστο δείγμα τιμής προς τους προγόνους.
2) Βράβευση των αριστούχων μαθητών του Μαυροδενδρίου.
3) Ετήσιος εορτασμός κοπής της βασιλόπιτας του Συλλόγου.
4) Ετήσια χορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυροδενδρίου.
5) Ανάληψη πρωτοβουλίας για την ανέγερση στο Μαυροδένδρι μνημείων προς τιμή του πρόσφυγγα του 1922.
6) Δημιουργία τράπεζας αίματος του Συλλόγου.
7) Πραγματοποίηση μορφωτικών ομιλιών και άλλων δραστηριοτήτων κοινωνικού χαρακτήρα.
8) Συνεργασία με το Σύλλογο Μαυροδενδριτών Αθήνας.