ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Εκπολιτιστικός Μορφωτιός Σύλλογος Νεαπολιτών Θεσσαλονίκης
΄Ετος ίδρυσης: 1992
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΤΣΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Αντιπρόεδρος:  ΑΓΑΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Γ. Γραμματέας:  ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ταμίας:  ΤΣΙΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Ο Πολιτιστικός - Μορφωτικός Σύλλογος Νεαπολιτών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1992 από μια ομάδα Νεαπολιτών, που διαπίστωσαν την έλλειψη ενός παρόμοιου φορέα. Τους πρωτοπόρου ς ακολούθησαν και άλλοι Νεαπολίτες, από τους πολλούς πουζουν στη Θεσσαλονίκη, και ο Σύλλογος έχει πάρει σάρκα και οστά.

Ήταν πράγματι μια έλλειψη η μη ύπαρξη συλλόγου στη Θεσσαλονίκη από κατοίκους μιας κωμόπολης της δυναμικότητας και της φήμης της Νεάπολης Κοζάνης.

Η Νεάπολη (Λεψίστα) είναι μια δυναμική κωμόπολη του Νομού Κοζάνης, έδρα ομώνυμου Δήμου με γειτονικούς οικισμούς και συνολικό πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκους.

Είναι κόμβος συγκοινωνιακός στο δρόμο Κοζάνης - Καστοριάς και από εκεί ξεκινάει ο δρόμος για το Τσοτύλι, χωριά του Βοϊου, την Κόνιτσα και την Ήπειρο. Απέχει από την Κοζάνη 40 χλμ. και 30 χλμ. από την Καστοριά. Έχει υποδομές μιας σύγχρονης πόλης με δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.

Τελευταίες δραστηριότητες του Δήμου είναι η αναπαλαίωση του ιστορικού τζαμιού και η απονομή των οφειλόμενων τιμών σε δύο λαμπρά τέκνα της, τον οπλαρχηγό Ισίδωρο Σιδέρη και το λοχαγό Γεώργιο Δεδούση, με το στήσιμο των προτομών τους σε περίοπτη θέση της κωμόπολης.

Ο Σύλλογος των Νεαπολιτών από την αρχή έδειξε διαθέσεις δημιουργικότητας με φιλοδοξίες και έκανε αισθητή την παρουσία του ανάμεσα στα άλλα παλαιότερα σωματεία της Ομοσπονδίας.

Τονίζεται, ιδιαίτερα, η ίδρυση δύο Τραπεζών Αίματος (στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ Α), στις οποίες δόθηκαν πάνω από 150 φιάλες αίματος.
Ο Σύλλογος έχει νοικιάσει γραφείο στο κέντρο της πόλης (Βενιζέλου 50) και ήδη εκδίδει εφημερίδα με πλούσια ύλη, «ΤΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από νέους, ξεκινάει με πολύ καλές προϋποθέσεις για την επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου, που προσβλέπουν σε προσφορά στους συμπατριώτες στη Θεσσαλονίκη, στη γενέτειρα Νεάπολη και στη συνολική περιοχή του Δήμου Νεάπολης.