ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Πελεκανιωτών Θεσσαλονίκης "Ο Μύριχος"
΄Ετος ίδρυσης: 1999
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΠΑΠΑΡΡΙΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΠΑΤΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΜΠΑΛΙΑΚΑ ΑΝΝΑ
Ταμίας:  ΛΕΙΨΙΣΤΙΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
Σύμβουλος:  ΧΑΤΖΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
Σύμβουλος:  ΠΑΛΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΣΓΙΑΠΗ ΒΑΪΑ

Ο Πoλιτιστικός - Μορφωτικός Σύλλογος Πελεκανιωτών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1999 μετά από συνεδρίαση των ιδρυτικών του μελών, τα οποία εξέφρασαν και έκαναν πράξη αυτό που υπήρχε στο νου και στη σκέψη σχεδόν όλων των Πελεκανιωτών, που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σύλλογος πήρε το όνομά του από τον ιστορικό ποταμό και παραπόταμο του Αλιάκμονα Μύριχο, που διασχίζει την περιοχή του Δήμου Ασκίου, όπου, όπως αναφέρεται ιστορικά, ζούσαν οι πρώτοικάτοικοι του χωριού κατά «παρίες».
Στη σφραγίδα του υπάρχει η αναπαράσταση της «περιάρωσης», στην αποτρεπτική ενέργεια της οποίας βασίστηκε η θεμελίωση του χωριού Πελεκάνος (ΠΕΛΚΑ), οι δίδυμοι ταύροι με το αλέτρι και δύο λαξευμένοι επιτάφιοι ογκόλιθοι που σώζονται μέχρι σήμερα.

Οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου έγιναν στις 20 Οκτωβρίου 1999, οπότε και αναδείχθηκε το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο.

Σκοπός του είναι να υλοποιήσει, με τη συμπαράσταση όλων των μελών και φίλων, τους στόχους του Συλλόγου.

Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, έδωσαν τη σφραγίδα της καταξίωσης του Συλλόγου και το στίγμα της μακροπρόθεσμη ς προοπτικής του, με την καθολική σχεδόν συμμετοχή των διακοσίων περίπου οικογενειών που έλκουν την καταγωγή τους από τον Πελεκάνο και κατοικούν στη Θεσσαλονίκη.

Στα δύο χρόνια της ύπαρξης του Συλλόγου, με τους ετήσιους χορού ς του, την κοπή της βασιλόπιτας κάθε νέο χρόνο, την εκδήλωση για τις γυναίκες και με ό,τι έχει προγραμματιστεί στην πορεία, αναπτύσσεται μια δυναμική μεταξύ των μελών του και του τόπου καταγωγής τους, που αποδεικνύειτους άρρηκτους δεσμούς με τα ήθη και έθιμα της γενέτειρας πατρίδας.

Επειδή αναμφισβήτητα η ταύτιση κάθε ανθρώπου με τον τόπο του είναι ενδογενής και ισχυρή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Πελεκανιωτών της Θεσσαλονίκης, ως πολιτιστικός φορέας, με την αίσθηση της ευθύνης και δημιουργικότητας, έχει ως σκοπό να συμβάλλει θετικά στα πολιτιστικά δρώμενα, με στόχο την ενδυνάμωση του γενικότερου πλαισίου ανάδειξης του τόπου καταγωγής των μελών και φίλων του.