ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Γρεβενών

Σύλλογος Αγιοκοσμιτών και Φίλων "Κοσμάς ο Αιτωλός"
΄Ετος ίδρυσης: 1978
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΜΠΑΖΑΚΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΜΠΑΖΑΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΜΠΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ταμίας:  ΛΑΖΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Σύμβουλος:  ΣΒΩΛΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚ.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο συγκρότησαν οι: Αθανάσιος Μπαζάκας, πρόεδρος, Διονύσιος Kυράτσας, Παύλος Μπαζάκας, Χαράλαμπος Λάζος και Σπύρος Μπίκας.

Πρόεδροι του Συλλόγου διετέλεσαν οι: Αθαν. Μπαζάκας, Δήμητρα Λάζου, Παύλος Μπαζάκας,Νικόλαος Μπίκας.
Τα μέλη του Συλλόγου κατάγονται από την κοινότητα ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ (Τσιράκι) Γρεβενών, χωριό ορεινό σε υψόμετρο 970 μ., περιτριγυρισμένο από δάση βελανιδιάς, τα οποία του προσδίδουν ξεχωριστή ομορφιά.

Βασικό γνώρισμα του χωριού Άγιος Κοσμάς είναι η επίσκεψη εκεί, κατά το έτος 1777, του Κοσμοκαλόγερου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος δίδαξε και, κατά την τοπική παράδοση, άψησε απτά σημάδια σε δένδρο, στην είσοδο του χωριού, και μεταλλικό Σταυρό, γύρω από τον οποίο κυκλοφορούνδιάφορες παραδόσεις.

Προς τιμήν του, το χωριό έλαβε το σημερινό του όνομα.

- Βασικός στόχος του Συλλόγου ήταν εξαρχής η σύσφιξη των Σχέσεων των μελών του, η άνοδος του βιoτικού επιπέδου των κατοίκων της κοινότητας και η διατήρηση των πατροπαράδοτων ηθών και εθίμων του τόπου τους.
- Πρώτη επιδίωξη υπήρξε η αναβίωση του πανηγυριού στο χωριό στις 26 Ιουλίου, γιορτή της Αγ. Παρασκευής, το οποίο είχε καταργηθεί για πολλά χρόνια.

Ο Σύλλογος:
- Ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη Τράπεζα Αίματος και κατά καιρούς προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες σε ασθενείς συμπατριώτες.
- Μελέτησε και κατασκεύασε υποδομές ηλεκτρικού δικτύου στην πλατεία του χωριού, φρόντισε και διέθεσε μεγάλο αριθμό καθισμάτων, τοποθέτησε παγκάκια, κάγκελα σε κοινόχρηστους χώρους κλπ.
- Χρηματοδότησε την πλακόστρωση της πλατείας, την περίφραξη του νεκροταφείου Κ.ά. Εκδίδει ετήσιο ημερολόγιο που διανέμεται στα μέλη του Συλλόγου, εντός και εκτός Ελλάδας. Οργάνωσε εκδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε αρχαιολογικούς χώρους (Βεργίνα, Αιανή, λαογραφικά μουσεία, εργοστάσια, φράγματα ΔΕΗ κλπ.).
- Μεταξύ των δραστηριοτήτων του Συλλόγου είναι και η ετήσια εκδήλωση της βασιλόπιτας, ο ετήσιος χορός με καθαρά τοπικό και παραδοσιακό χαρακτήρα κ.ά.