ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Σύλλογος Πολυκαστριωτών Θεσσαλονίκης "Η Αγία Παρασκευή"
΄Ετος ίδρυσης: 1983
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΣΙΩΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Ταμίας:  ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Σύμβουλος:  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΓΙΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο Σύλλογος Πολυκαστανιωτών Θεσσαλονίκης «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» ιδρύθηκε το 1983.

Σκοποί του Συλλόγου είναι η δημιουργία ευκαιριών για συναντήσεις των Πολυκαστανιωτών της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια η ένωση των δυνάμεών τους για εκδηλώσεις, που θα στοχεύουν στην ψυχαγωγία κτλ. των εδώ Πολυκαστανιωτών, αλλά και στη φροντίδα για τη γενέτειρα.

Το Πολυκάστανο (Κλιπίστι), ένα όμορφο ορεινό χωριό του Βοϊου που χάνεται στο πράσινο, είναι διαμέρισμα του Δήμου Τσοτυλίου. Από το Τσοτύλι απέχει 23 χλμ. και από την πρωτεύουσα του νομού, την Κοζάνη, 70 χλμ.

Οι κάτοκοί του, σήμερα 150-160, ενώ παλαιότερα έφταναν και τους 700, ασχολούνται με την υλοτομία και φημίζονται για τα καλά ξύλινα γεωργικά εργαλεία που κατασκεύαζαν, όπως άροτρα, δικράνια, καρπολόγια, λιχνόφτιαρα, τσουγκράνες, σαμαρόξυλα και εφοδίαζαν όλη τη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, ήσαν καλοί κτιστάδες (πετράδες) σπιτιών, γεφυριών, νερομύλωνν κλπ., αλλά και ξενιτεύονταν.

Η ψυχή του Συλλόγου υπήρξε ο Ευθύμης Σιωζόπουλος, που με τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Αντώνιο Ευαγγελόπουλο, Στέφανο Ευαγγελόπουλο, Φώτιο Παπαδόπουλο, Δημήτριο Γίτσο και Κωνσταντίνο Δώσσα έδωσαν πνοή στο Σύλλογο με αποτέλεσμα να γίνει αισθητή η παρουσία του στους κύκλους της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος των Πολυκαστανιωτών πραγματοποίησε χορούς, συνεστιάσεις, εκδρομές, πολλές επαφές με τους κατοίκους στο χωριό και συζητήσεις για αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων τουςκαι με προοπτική την αναβάθμιση του Πολυκάστανου και την αξιοποίηση των φυσικών του πλεονεκτη μάτων.