ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκωμιτών Θεσσαλονίκης
΄Ετος ίδρυσης: 1993
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ ΙΩΣΗΦ
Αντιπρόεδρος:  ΤΙΛΚΕΡΙΔΟΥ ΒΕΡΑ
Γ. Γραμματέας:  ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΕΥΑ
Ταμίας:  ΚΑΠΟΥΣΙΖΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Σύμβουλος:  ΦΕΛΕΚΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Επνευστές της ιδέας της ίδρυσης και δημιουργίας του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΟΚΩΜΙΤΩΝ, που διαβιούν στη Θεσσαλονίκη, ήταν οι: Καραογλανίδης Αχιλλέας, Λεσπουρίδης Αλέξανδρος, Πηλιανίδης Ηλίας, Παυλίδου Εύα και Φερεκίδης Ιωάννης. Όλοι συμφώνησαν ότι ο Σύλλογος πρέπει να είναι ανιδιοτελής και μη κερδοσκοπικός. Αυτή η συμφωνία βοήθησε θετικά στην προσέλευση 53 Ποντοκωμιτών, που αποτέλεσαν ως ιδρυτικά μέλη την ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Συλλόγου.

Πρόεδροι του διέτελεσαν οι:
Αλέξανδρος Λεσπουρίδης, Γεώργιος Καραογλανίδης, Ιωάννης Φερεκίδης και ο σημερινός Ιωσήφ Σαραφίδης.

Η Ποντοκώμη είναι χτισμένη στις υπώρειες σειράς λοφίσκων της οροσειράς Σινιάτσικου στο μέσο της διαδρομής Κοζάνης - Πτολεμαϊδας, σε υψόμετρο 720 μ. Σύμφωνα με την απoγραφή του 2001 έχει 1.356 κατοίκους. Είναι πρoσφυγικό χωριό και οικοδομήθηκε με σχέδιο πόλης. Έτσι οι κατοικίες είναι ομοιόμορφες, ισόγειες, στο κέντρο κάθε οικοπέδου, με αυλές, με κήπους και καρποφόρα δένδρα παρουσιάζοντας μια πανοραμική ομορφιά συνολικά ως οικισμός.

Κατά τα πρώτα χρόνια οι Ποντοκωμίτες είχαν ως βασική απασχόληση τη γωργία (καπνός - δημητριακά), την οικόσιτη κτηνοτροφία και την εξόρυξη πέτρας. Στη συνέχεια, με την εμφάνιση εκεί των εγκαταστάσεων ΔΕΗ-ΙΙΠΤΟΛ, μετατράπηκε ανάλογα και το είδος της απασχόλησής τους.

Είναι χωριό γενικά οργανωμένο με αγορά, καταστήματα κάθε μορφής και με υπηρεσίες εξυπηρέτησης των κατοίκων, όπως ιατρείο, φαρμακείο, μαθητικά φροντιστήρια, ταβέρνες, χώρους αναψυχής κλπ.

Η Ποντοκώμη ανέδειξε πολλούς αξιόλογους και επιφανείς επιστήμονες, διαθέτει δε ανοιχτό αμφιθέατρο 2.500 θέσεων.

Επιπλέον, διαθέτει γήπεδο, κλειστό γυμναστήριο, σύλλογο γκολφ, Εύξεινο Λέσχη, σύλλογο γυναικών, σύλλογο αγροτικό και ακόμα σύλλογο πληττομένων από απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ.

Η Ποντοκώμη παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον μετά τις ανασκαφές, κατά τις οποίες βρέθηκαν ρωμαϊκός οικισμός με νεολιθικά κατάλοιπα, πήλινα ειδώλια κλπ., πραγματικός ιστορικός θησαυρός, ο οποίος φυλάσσεται στο Μουσείο Αιανής.

Ο Σύλλογος, του οποίου τα γραφεία φιλοξενούνται δωρεάν σε διαμέρισμα της Εύας Παυλίδου, παρουσίασε έντονη δραστηριότητα από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του.

Ίδρυσε και διαθέτει τράπεζα αίματος, διοργάνωσε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές, πραγματοποίησε επισκέψεις σε ασθενείς, συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στα προβλήματα του χωριού, στη διαμόρφωση χώρων μέσα και γύρω στον οικισμό.

Πραγματοποιεί κάθε χρόνο τον ετήσιο χορό και λαχειοφόρο αγορά, εκδίδει και διαθέτει ημερολόγιο με εικόνες του χωριού.

Ξεχωριστής σημασίας εκδήλωση είναι η ετήσια συνεστίαση του Συλλόγου, κατά την οποία βραβεύονται τα παιδιά των μελών του Συλλόγου και των Ποντοκομιτών, που πέτυχαν στα ΑΕΙ με χρυσήπλακέτα και τα παιδιά που πέτυχαν στα ΤΕΙ με ένα συνήθως ιστορικό βιβλίο. Συνολικά μέχρι σήμεραβραβεύθηκαν 55 νέοι της Ποντοκώμης.

Πέραν αυτών, ο Σύλλογος συγκεντρώνει υλικό και ιστορικά στοιχεία για την έκδοση βιβλίου με την ιστορία του χωριού, καθώς και αντικείμενα για ίδρυση μουσείου.

Γενικά ο Σύλλογος προάγει τα ιδεώδη φιλίας, αλληλεγγύης και ηθικής, έχοντας υψηλούς στόχους για το μέλλον με γνώμονα πάντα το συμφέρον των μελών του, κυρίως των νέων γενιών που ακολουθούν, και διατηρεί τους δεσμούς με τη γενέτειρα, ώστε ποτέ να μην ξεχασθούν οι ρίζες τους.

Οι Ποντοκωμίτες είναι γενικά άνθρωποι καλοί, έξυπνοι, δραστήριοι, εργατικοί, φιλομαθείς και φιλότιμοι.