ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Σύλλογος Πτολεμαϊτών Θεσσαλονίκης "Εορδαϊκή Εστία"
΄Ετος ίδρυσης: 1971
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΕΛΕΝΗ ΤΣΕΧΕΛΙΔΟΥ
Αντιπρόεδρος:  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΣΗΣ
Γ. Γραμματέας:  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
Ταμίας:  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΩΤΟΙΚΙΔΟΥ
Σύμβουλος:  ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Σύμβουλος:  ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣ
Σύμβουλος:  ΠΑΥΛΙΝΑ-ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΛΑΪΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Σύλλογος Πτολεμαϊτών Θεσσαλονίκης «ΕΟΡΔΑΙΚΗ ΕΣΤΙΑ» ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1971 με στόχους την ανάπτυξη και διατήρηση των δεσμών μεταξύ των μελών του, με έμφαση στην ηθική και πνευματική επικοινωνία, καθώς και την ενδυνάμωση της επικοινωνίας με την Πτολεμαϊδα και την παρακολούθηση των προβλημάτων της πόλης για την επίλυσή τους.

Η Πτολεμαϊδα (τα Καϊλάρια) είναι η δεύτερη, μετά την Κοζάνη, πόλη του Νομού Κοζάνης και πρωτεύουσα της Εορδαίας, που τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξή της ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της ανάπτυξης αποτελεί η εξέλιξη του αριθμού των κατοίκων της (το 1940 ήταν 6.442 και 25.195 το 1991 ).

Όπως είναι γνωστό, η περιοχή είναι η πιο λιγνιτοφόρος περιοχή της χώρας. Η Πτολεμαϊδα έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη πόλη, που σφύζει από δυναμισμό.

Να σημειωθεί πως στην περιοχή μετά το 1922 έχει εγκατασταθεί σημαντικός αριθμός πρoσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Οι Πτολεμαϊτες με τόλμη και εργατικότητα πέτυχαν να διακριθούν σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής της Θεσσαλονίκης και να τιμήσουν έτσι τη γενέτειρα πόλη τους.

Ο Σύλλογος των Πτολεμαϊτών έδειξε εξαιρετική ζωντάνια και αποτελεσματικότητα.

Με πρωτοπόρου ς τους: Παναγ. Βασιλειάδη, πρώτο πρόεδρο, και τους μετέπειτα προέδρους: Γ. Πεταλίδη, Δ. Συμεωνίδη, Χρ. Ντουρούκα, Στ. Παλταζίδη, Θεόδ. Δρίζη, Αλ. Μιχαηλίδη και τέλος τη μεθοδική και δραστήρια σημερινή πρόεδρο Φρ. Κεφαλίδου-Καζαντζή έχει να παρουσιάσει ένα πραγματικά πολύπλευρο έργο με πολυάριθμες εκδηλώσεις.

Το 1990 επιτεύχθηκε η εξασφάλιση μόνιμης στέγης. Δόθηκε για μόνιμη χρήση χώρος στην οδό ολύμπου 47, που είναι ιδιοκτησία του ιδρύματος του αειμνήστου Γεωργίου Κεχαγιά, μεγάλου ευεργέτητης Πτολεμαϊδας, στο οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε δήμαρχος της πόλης.

Μετά την επίπλωση των γραφείων με δωρεές των Παν. Βασιλειάδη και Γιάννη Μεντεκίδη, τα εγκαίνια έγιναν την 7-10-1990, παρουσία του τότε δημάρχου Πτολεμα'ιδας Κ. Μαυρομάτη.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου είναι, όπως αναφέρθηκε, πολυάριθμες. Ενδεικτικά αναφέρονται: 1) Καθιέρωση ετήσιων εκδηλώσεων, όπως ο εορτασμός της απελευθέρωσης της ΠτολεμαΙδας στις 15 Οκτωβρίου, η ίδρυση Τράπεζας Αίματος, η βράβευση μαθητών που εισάγονται στα ΑΕΙ κ.ά.
2) Διαλέξεις, ημερίδες, ξεναγήσεις, παρουσίαση από το Νέστορα Μάτσα του θέματος: «Γη των πατέρων:Ιωνία-Αιολίδα-Πόντος», ομιλία με ομιλητή τον καθηγητή Κ. Βακαλόπουλο και θέμα: «ΗΜακεδονία σύμβολο ελληνικής αντίστασης στη διαχρονική πορεία» κ.ά.
3) Δωρεές, χορηγίες, προσφορά οικονομικών ενισχύσεων, ενισχύσεις αθλητικών σωματείων, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, γηροκομείων κλπ.
4) Τιμητικές διακρίσεις - βραβεύσεις σε πρόσωπα που διακρίθηκαν στις επιστήμες, στη δημοσιογραφία, στην παιδεία και σε κοινωνική προσφορά.
5) Εκδρομές πολλές ημερήσιες και διήμερες, με στόχο την ψυχαγωγία, αλλά και τη γνώση, σε τόπους ιδιαίτερα ενδιαφέροντες.
6) Άλλες εκδηλώσεις, όπως πανηγυρικοί εορτασμοί, επέτειοι ίδρυσης του Συλλόγου, εκδηλώσεις μνήμης, εκδόσεις, συμμετοχή σε εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας κ.ά.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Σύλλογος έχει την τύχη να διαθέτει πολλούς ευεργέτες και χορηγούς, που του δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τους στόχους του με άνεση.