ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Σύλλογος Ροδοχωριτων Βοΐου "Η Πρόοδος"
΄Ετος ίδρυσης: 1960
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΑΘΗΝΑ
Γ. Γραμματέας:  ΓΚΑΡΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Ταμίας:  ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Σύμβουλος:  ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο Σύλλογος Ροδοχωριτών Βοϊου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ιδρύθηκε το 1960 με έδρα τη Θεσσαλονίκη.Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ροδοχωρίτες εκδήλωσαν την τάση για κοινή δράση υπέρ του τόπου τους.

Το 1871 ο Ροδοχωρίτης Μητροπολίτης Νικαίας Ιωαννίκιος Κωνσταντινίδης-Ραγκαζάς και ο ανεψιός του Δημήτριος Κωνσταντινίδης-Ραγκαζάς πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της «Μακεδονικης Φιλεκπαιδευτικης Αδελφότητος» στην Κωνσταντινούπολη και στην ίδρυση του Γυμνασίου Τσοτυλίου. . Στην Κωνσταντινούπολη, επίσης, είχαν ιδρύσει την «Αδελφότητα Ραδοβιστιανών», όπως και στην Αμερική.

Το Ροδοχώρι (Ραντοβίστι), χωριό του Βοϊου, ανήκει στο Δήμο Τσοτυλίου του Νομού Κοζάνης. Από την Κοζάνη απέχει 50 χλμ., ενώ από το Τσοτύλι 12 χλμ.

Η ύπαρξη του χωριού τοποθετείται πριν από το 1692. Οι περισσότεροι κάτοικοί του προέρχονταν από την περιοχή Ραδοβιζίου, μεταξύ Άρτας και Ιωαννίνων, και ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία, λιγότερο με τη γεωργία, ενώ από το 180 αιώνα ως τεχνίτες και εργάτες άρχισαν να μεταναστεύουν προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς Κωνσταντινούπολη, Άγιο Όρος, Θεσσαλονίκηκαι Αμερική.

Το πρόγραμμα του Συλλόγου έχει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, για τη συνεύρεση και την ψυχαγωγία των συμπατριωτών, από τις οποίες όμως αντλούνται και τα οικονομικά μέσα για επίτευξη του δεύτερου σκέλους, που είναι η φροντίδα για το χωριό.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, είναι φανερό, έστρεψε ο Σύλλογος ιδιαίτερα την προσοχή του και σε σύμπραξη με τα κοινοτικά συμβούλια και τους άλλους φορείς προβαίνει σε έργα στο χωριό, ώστε να αναβαπτισθεί.

Εντυπωσίασαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν στο τέλος της δεκαετίας του '70, οπότε και βραβεύτηκε η κοινότητα. Έγιναν συντηρήσεις και πλακοστρώσεις δρόμων, πλατειών, επισκευές και ανακατασκευές των εξωκλησίων Βαγγελίστρας και Αγίου Δημητρίου, επανεκδόθηκε η ιστορία του Ροδοχωρίου του Δ. Γκαβανά και εκδόθηκαν τα Λαογραφικά Βοϊου του Φ. Παπανικολάου, δημιουργήθηκε παιδική χαρά κ.ά.

Τέλος ο Σύλλογος ενδιαφέρεται για τη φύλαξη του χωριού το χειμώνα κ.ά.