ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Σκαλοχωριτών "Η Αγία Παρασκευή"
΄Ετος ίδρυσης: 1974
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΚΕΡΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΣΛΑΒΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΓΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Ταμίας:  ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Σύμβουλος:  ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Σύμβουλος:  ΣΙΔΕΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΠΛΙΑΤΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Σκαλοχωριτών ιδρύθηκε το 1974. Προϋπήρξαν αυτού το Αδελφάτο Σκαλοχωρινών Κωνσταντινουπόλεως, το 1873, και ο Προοδευτικός Σύλλογος Σκαλοχωριτών, το 1924.

Το Σκαλοχώρι, ένα ωραίο χωριό που πλέει στο πράσινο, σε υψόμετρο 920 μ., απέχει 23 χλμ. από την Καστοριά, αλλά ανήκει στο Νομό Κοζάνης, ενώ από την Κοζάνη απέχει 80 χλμ. Φημίζεται για τους πολλούς επιστήμονές του και κυρίως για την ...παραγωγή δασκάλων, από τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας ακόμη. Από αυτό έλκει την καταγωγή, εκ μητρός, και ο μεγάλος ευεργέτης της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης παιδαγωγός Λουκάς Παπαναστασίου.

Οι σκοποί του Συλλόγου, πέρα από τη σύσφιξη των σχέσεων των συμπατριωτών στη Θεσσαλονίκη, έχουν κύριο στόχο την πρόοδο, ανάπτυξη και καλυτέρευση των όρων ζωής στο Σκαλοχώρι.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας των Διοικητικών Συμβουλίων προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικά: Κατασκευάσθηκαν δρόμοι και πλακοστρώθηκαν δρομάκια παραδοσιακά, διαμορφώθηκαν γήπεδα καλαθόσφαιρας και τένις φωταγωγούμενα με προβολείς, ώστε να πραγματοποιούνταικαι νυκτερινοί αγώνες, Κ.ά. πολλά, οργανώθηκαν με επιτυχία πολλές εκδηλώσεις.

Καταγράφηκαν παμπάλαια ήθη και έθιμα των κατοίκων του Σκαλοχωρίου και συγκεντρώθηκε πλούσιο λαογραφικό υλικό, το οποίο εκτίθεται στο Λαογραφικό Μουσείο Σκαλοχωρίου, ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Συλλόγου Σκαλοχωριτών.

Αξιόλογη είναι και η συλλογή δημοτικών τραγουδιών της περιοχής. Αλλά και δωρεές προς την Κοινότητα, το Σταθμό Χωροφυλακής και την Εκκλησία έγιναν. Σημαντικό έργο είναι και το γραφικό εξωκλήσι του Αγιάσματος κ.ά.

Πρόεδροι του Συλλόγου υπήρξαν οι: Δημήτριος Καμπράνης, Νικόλαος Βρατμήρας, Ιωάννης Χατζηγιάννης, Σωκράτης Τερζόπουλος. Το δημιουργικό έργο τους συνεχίζει ο σημερινός πρόεδρος Στυλιανός Κερατσόπουλος.