ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Σύλλογος Τσοτυλιωτών Θεσσαλονίκης και Φίλων Τσοτυλίου
΄Ετος ίδρυσης: 1975
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΔΟΥΒΑΛΗ-ΤΣΑΝΙΔΟΥ ΙΣΙΔΩΡΑ
Αντιπρόεδρος:  ΒΟΥΡΒΛΙΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Γ. Γραμματέας:  ΑΔΑΜΟΠΟΥ ΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ταμίας:  ΧΕΛΙΔΟΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
Σύμβουλος:  NIKΟΛAlΔHΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Σύμβουλος:  ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ
Σύμβουλος:  ΡΟΥΣΗ ΑΝΘΟΥΛΑ
Σύμβουλος:  ΝΙΤΣΙΟΥ ΚΑΤΙΝΑ

Ο Σύλλογος Τσοτυλιωτών Θεσσαλονίκης και φίλων Τσοτυλίου ιδρύθηκε το 1975. Εικοσιένας Τσοτυλιώτες ήταν αυτοί που, αφού είδαν την ανάγκη να ενωθούν κάτω από ένα σύλλογο, συγκεντρώθηκαν και προχώρησαν στη δημιουργία του Συλλόγου Τσοτυλιωτών Θεσσαλονίκης και φίλων Τσοτυλίου για το καλό των Τσοτυλιωτών της Θεσσαλονίκης, αλλά και του ιστορικού Τσοτυλίου.

Το Τσοτύλι είναι μια πολύ γνωστή κωμόπολη της περιοχής Βοϊου, έδρα του ομώνυμου Δήμου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 840 μ. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά από παλαιά το Τσοτύλι υπήρξε σημαντικό πνευματικό και οικονομικό κέντρο. Περίφημο είναι τοΓυμνάσιό του, που λειτουργεί από το 1871 και έγραψε ιστορία για τη σοβαρότητά του και την ποιότηταγνώσης των αποφοίτων του. Μνημείο της κωμόπολης είναι και ο ιστορικός ναός του Αγίου Αθανασίου, που χτίστηκε το 1858.

Στην κωμόπολη υπάρχει δημοτικός ξενώνας, ξενοδοχεία, καταστήματα κάθε μορψής κλπ. Το Τσοτύλι απέχει 13 χλμ. από τη Νεάπολη και 50 χλμ. από την Κοζάνη.

Για διάφορους λόγους η πορεία του Συλλόγου μετά την ίδρυσι1 του δεν ήταν επιτυχής. Έτσι αδράνησε και χρειάστηκε να εμφανιστεί η ανήσυχη και ακαταπόνητη Ισιδώρα Δούβαλη- Τσανίδου, γιανα επαναφέρει στην επιφάνεια το Σύλλογο το 1992. Μετά από έντονες προσπάθειες της Ισιδώρας καιμε συμπαραστάτες τον επίτιμο πρόεδρο δημοσιογράφο Γεράσιμο Δώσσα, τη Ν. Οικονομίδου, το Χρ. Καλύβα, τη Χρ. Χατζή και το Δ. Χελιδώνη, που αποτέλεσαν και το πρώτο μετά την ανασυγκρότηση Δ.Σ., καθώς και τις Γ. Αδαμοπούλου και Κ. Μαρτζάκα, ξαναντάμωσαν οι σκορπισμένοι Τσοτυλιώτες στη Θεσσαλονίκη αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τους σκοπούς του Συλλόγου.

Το έργο που παρουσιάστηκε υπήρξε σημαντικό. Πέρα από τις εκδηλώσεις ψυχαγωγίας για τους Θεσσαλονικείς, π.χ. χορούς, συνεστιάσεις κλπ., τις εκδρομές σε αρχαιολογικούς κ.ά. χώρους, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στο Τσοτύλι για σύσφιξη των σχέσεων κλπ.

Μεταξύ των πολλών εκδηλώσεων, ξεχωρίζουν:
1) Η έκθεση φωτογραφίας στις 12-7-2001 στο Δημαρχείο Τσοτυλίου. Την επισκέφθηκαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της κωμόπολης.
2) Η συγκινητική προσπάθεια ανατροπής της πρότασης για κλείσιμο του Γυμνασίου λόγω έλλειψης μαθητών, πράγμα που επιτεύχθηκε και έτσι το ιστορικό Γυμνάσιο... βρίσκεται στη θέση του!
3) Η βράβευση και η απονομή τιμητικής πλακέτας στους αδερφούς Ηλία και Ελευθερία Δουρμούσογλου για τη διάθεση σημαντικού ποσού για την ίδρυση Γηροκομείου στο Τσοτύλι.