ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Γρεβενών

Σύλλογος Αηδονιωτών "Η 'Ενωση"
΄Ετος ίδρυσης: 1960 (1925)
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Αντιπρόεδρος:  ΡΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΝΤΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Ταμίας:  ΝΤΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ο Σύλλογος Αηδονιωτών «Η Ένωση» ιδρύθηκε ή ορθότερα επανιδρύθηκε το 1960, ύστερα από πρωτοβουλία των Βασ. Γεωργόπουλου, Π. Γεωργόπουλου, Θ. Νασιόπουλου, Αντ. Νασιόπουλου Κ.ά.
Oι Αηδονιώτες είχαν ιδρύσει σύλλογο και το 1925 με την επωνυμία «Ένωσις Στιζαχιτών», που όμως δεν μπόρεσε να στεριώσει και με τη μεσολάβηση του πολέμου του 1940 εσίγησε εντελώς.

Χρειάστηκε η πρωτοβουλία των παραπάνω, για να επανιδρυθεί με τη σημερινή επωνυμία.
Αξίζει να γραφτεί πως η Ένωση Στιζαχιτών του 1925 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συνέχεια ή απότοκος μιας άλλης με την επωνυμία «Αδελφότης Στιζιαχιωτών Κωνσταντινουπόλεως οΑΓΙΟΣΑΘΑΝΑΣΙΟΣ», που είχαν ιδρύσει οι πρόγονοι των σημερινών Αηδονιωτών στην Κωνσταντινούπολη.

Το χωριό Αηδόνια (Στεζάχι) πήρε το σημερινό όνομα από τα αηδόνια της περιοχής, που τα κελαϊδίσματά τους εντυπωσιάζουν. Είναι ένα όμορφο χωριό του Νομού Γρεβενών στα όρια με το ΝομόΚοζάνης, στο Βόϊο. Απέχει 23 χλμ. από τα Γρεβενά και 13 από το Τσοτλι. Αποτελεί οικισμό του Δήμου Ηρακλειωτών, με έδρα τον Άγιο Γεώργιο. Οι κάτοικοι είναι λίγοι το χειμώνα, γίνονται όμως πολλοί τις γιορτές και το καλοκαίρι.
Και των Αηδονιωτών οι σκέψεις τείνουν προς τη γενέτειρα. Πώς θα αναμορφωθεί η εκκλησία της, ο Άγιος Αθανάσιος, πώς θα βρουν διέξοδο οι νέοι, πώς θα γίνουν δενδροφυτεύσεις, πώς θα καλυτερεύσει το επίπεδο ζωής κ.ά.

Σημαντικό γεγονός στην ιστορία των Αηδονιών αποτελεί η τελετή των αποκαλυπτηρίων προτομήςτου από τα Αηδόνια καταγόμενου μητροπολίτη Σάρδεων Κυρού Μαξίμου (1914-1986), που έκανεο Οικουμενικός Πατριάρχη ς κ.κ. Βαρθολομαίος στις 28 Μαϊου 1999, παρουσία και,του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Χριστοδούλου.

Για τη σύσφιξη των σχέσεων των Αηδονιωτών στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό με παραδοσιακά όργανα και άλλες συναντήσεις, ώστε η επαφή να είναι συνεχής.

Είναι σημαντικές οι δραστηριότητες του Συλλόγου, όπως δενδροφυτεύσεις, βοήθεια στην εκκλησία κ.ά., με πιο σπυδαίες τη φιλοτέχνηση προτομής του νεοαρματολού Αθανασίου Μπρούφα, που πρόσφερε ανεκτίμητες εθνικές υπηρεσίες, την αγορά οικοπέδου και στη συνέχεια τη δημιουργία γυμναστηρίου για την άθληση των νέων του χωριού κτλ.