ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Κοζάνης

Σύλλογος Φουφιωτών Θεσσαλονίκης και Περιχώρων "Ο Καπετάν Φούφας"
΄Ετος ίδρυσης: 1992
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΧΑΪΤΑ ΕΛΕΝΗ
Γ. Γραμματέας:  ΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΖΗΣΗΣ
Αναπλ. Γραμματέας:  ΧΑΪΤΑ ΧΑΡΟΥΛΑ
Ταμίας:  ΤΟΤΤΗ ΕΛΕΝΗ
Σύμβουλος:  ΚΑΡΑΣΟΥΝΑΣ ΖΗΣΗΣ
Σύμβουλος:  ΧΑΪΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Σύμβουλος:  ΓΚΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Σύμβουλος:  ΣΤΡΑΝΤΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο Σύλλογος Φουφιωτών Θεσσαλονίκης και Περιχώρων «ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΟΥΦΑΣ» ιδρύθηκε το 1992. Ως πρωτεργάτες αναφέρονται οι: Γιώργος Παπαδόπουλος, Δ. Δουδούμης, Ζ. Καρασιούνας, Ελένη Τόττη, Κ Στράντζας, Ελένη Χαϊτα, ΚΗ. Στράντας, που συγκρότησαν και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο το Δ. Δουδούμη.

Το χωριό Φούφας βρίσκεται 18 χλμ. δυτικά της Πτολεμαϊδας. Είναι ένα από τα χωριά του εύφορου κάμπου της Εορδαίας, με κύρια ασχολία των κατοίκων τη γεωργία. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Παλαιοχώρι και είχε ιδρυθεί, κατά τα ως τώρα γνωστά, προ 250 χρόνων σε τοποθεσία όπου υπήρχαν ερείπια παλαιού οικισμού.

Η σημερινή ονομασία Φούφας δόθηκε το 1932, προς τιμή του Μακεδονομάχου οπλαρχηγού Καπετάν Φούφα, ο οποίος σκοτώθηκε στοχωριό μαχόμενος ηρωικά εναντίον οχυρωμένης σε οικία ομάδας κομιτατζήδων, στις 11-5-1907.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι κάτοικοι του Φούφα είναι 910 άτομα. Στο χωριό λειτουργούν Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο, Παιδικός Σταθμός, Πολιτιστικός Σύλλογος, Ποδοσφαιρικό Σωματείο και Αγροτικός Συνεταιρισμός.

Στόχοι του Συλλόγου τέθηκαν εξ αρχής η διατήρηση επαφής, επικοινωνίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών του, καθώς και η διατήρηση των τοπικών πολιτιστικών παραδόσεων του χωριού, στοιχεία που τροφοδοτούν τον πατριωτισμό και την πίστη στο Θεό, δυναμώνουν την ελληνική συνείδηση και κρατούν δυνατή τη φλόγα της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης.

Από τις εκδηλώσεις του Συλλόγου ξεχωρίζουν οι πάγιες, ετήσιες εκδηλώσεις, όπως:
-Συνάντηση των μελών για να γιορτάσουν μαζί τα «Κόλιαντα».
-Συνάντηση για το κόψιμο της «Βασιλειόπιτας».
-Εκδήλωση, μετά το Πάσχα, για το τσούγκρισμα των αυγών.
-Ο ετήσιος χορός με τοπικό παραδοσιακό χρώμα.
Πέραν αυτών, ο Σύλλογος διοργανώνει διαλέξεις, διαθέτει χορωδία και βραβεύει αριστούχους μαθητές και εξέχουσες προσωπικότητες συμπατριωτών για την προσφορά τους στο Σύλλογο.