ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Φλώρινας

Σύνδεσμος των Απανταχού Νυμφαιωτών "Ο Άγιος Νικόλαος"
΄Ετος ίδρυσης: 1951
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΤΣΙΡΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΚΑΤΣΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΟΥ-ΓΚΙΘΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ
Ταμίας:  ΠΕΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Σύμβουλος:  ΤΣΙΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΦΙΣΤΑΣ ΝΑΟΥΜ

Σύνδεσμος των Απανταχού Ναμφαιωτών «Ο Άγιος Νικόλαος» ιδρύθηκε το 1951 από δυναμικούς Νυμφιώτες, κατ' αρχήν στην Καβάλα.

Με βασικό πρωτεργάτη το νεαρό τότε Στέργιο Τσίρλη και με όπλο την ε~μερίδα «Φωνή του Νυμφαίου», που δεν σταμάτησε από τότε να εκδίδεται, επιτεύχθηκε η συσπείρωση των απανταχού Νυμφαιωτών, που συστρατεύθηκαν για τον ιερό αυτό σκοπό.

Το 1956 μια ομάδα από 27 Νυμφαιώτες αποφάσισε την επανίδρυση του Συλλόγου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Από τότε δραστηριοποιείται δυναμικά με βασικό στόχο την ανάδειξη του Νυμφαίου.

Το Νυμφαίο (Νέβεσκα), πανέμορφη νύμφη στις ομαλές ανατολικές πλαγιές του Βιτσίου, σε υψόμετρο 1300 μ., είναι από τα πιο όμορφα χωριά του Νομού Φλώρινας και της χώρας. Οι σικές του ομορφιές προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών. Αποτελεί α θέτει ξενώνες και Ιππικό Όμιλο.
Στην περιοχή του λειτουργούν κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ.
Είναι η έδρα του φορέα προστασίας της αρκούδας «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ».
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει μετατρέψει τη «ΝΙΚΕΙΟ Σχολή» του χωριού σε συνεδριακό κέντρο.
Λειτουργεί αξιόλογο Μουσείο.
Ο ναός του Αγίου Νικολάου ανακαινίστηκε. Τα θηρανοίξιά του πραγματοποιήθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο.
Τα τελευταία χρόνια, με πρόεδρο το Ν. Μέρτζο, το Νυμφαίο μετατράπηκε σε χωριό - πρότυπο.

Σκοποί του Συνδέσμου είναι:
α) Η επαφή των απανταχού Νυφμαιωτών και η καλλιέργεια αλληλεγγύης μεταξύ των.
β) Η μέριμνα υπέρ παντός γενικού ζητήματος του Νυμφαίου, η συμβολή του Συνδέσμου προς εξυπηρέτηση των αναγκών και προαγωγή τωνσυμφερόντων του Νυμφαίου. Η φροντίδα για τους νέους του.
γ) Η υποστήριξη των μελών του Συνδέσμου που έχουν ανάγκη.

Η δραστηριότητα του Συνδέσμου υπήρξε πάντα παράλληλη στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει πολυπληθή ς, πλούσια και ένθερμη παροικία, και στο Νυμφαίο, όπου ο αναιμικός αλλά ανθεκτικός πυρήνας των μετρημένων στα δάκτυλα μόνιμων κατοίκων χρειαζόταν ηθική και οικονομική υποστήριξη.
Στη Θεσσαλονίκη οι οικογένειες Μίσσιου και Τορνιβούκα διέθεταν τα ξενοδοχεία τους «Βικτώρια» και «Μεντιτεράνια» για τις εκδηλώσεις και λαμπρές χοροεσπερίδες, τις οποίες οργάνωνε ο Σύνδεσμος.
Αλλά και όταν έπαψαν να υπάρχουν τα φιλόξενα εκείνα ξενοδοχεία, ο Σύνδεσμος δεν έπαψε να οργανώνει εκδηλώσεις, ομιλίες, συνεστιάσεις, εκδρομές και να συμμετέχει στα κοινωνικά και άλλα δρώμενα της πόλης. Βοήθησε την έκδοση και διάδοση βιβλίων Νυμφαιωτών συγγραφέων, όπως του Ν. Φίστα, του Ν. Λούστα και άλλων. Στο Νυμφαίο, με τη συνδρομή πολλών πατριωτών και φίλων, έγιναν πολλά κοινωφελή έργα, όπως η ανακαίνιση του ναού του Αγίου Νικολάου, η επισκευή του περιβόλου του νεκροταφείου, αναμνηστική στήλη των Μακεδονομάχων Νεβεσκιωτών, επισκευάστηκαν τα καλντερίμια, ανακαινίστηκεη πλατεία του μουσείου, έγινε η περίφραξη του άλσους, συντηρήθηκε το σχολείο.
Το Μουσείο, έργο ζωής του αείμνηστου προέδρου του Συνδέσμου ιατρού Ν. Φίστα, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και το θαυμασμό των ξένων επισκεπτών.
Από το 1986, με πρωτοβουλία του μέλους του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αν. Τσικώτη, καθιερώθηκαν οι εκδηλώσεις «Νεβεσκιώτικος Δεκαπενταύγουστος», τα δε τελευταία έτη καθιερώθηκε και η βράβευση των αριστούχων μαθητών.
Ο πρόεδρος Στ. Τσίρλης πέτυχε να εξασφαλίσει δωρεάν παραχώρηση για δέκα έτη κεντρικού οικήματος του Νυμφαίου, το οποίο αναπαλαίωσε και παραχώρησε τη χρήση του στο Συνεταιρισμό Γυναικών του Νυμφαίου.