ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Φλώρινας

Σύλλογος των Απανταχού Πισοδενριτών "Η Αγία Τριάδα"
΄Ετος ίδρυσης: 1965
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΛΙΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Αντιπρόεδρος:  ΠΑΠΑΔΑΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΜΑΛΕΣΙΑΓΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ταμίας:  ΒΟΪΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΤΣΑΜΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
Σύμβουλος:  ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Σύμβουλος:  ΚΑΖΙΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Ο Σύλλογος των απανταχού Πισοδεριτών «Η Αγία Τριάδα» ιδρύθηκε το 1965 στη Θεσ9αλονίκη από 30 Πισοδερίτες, που σκέφθηκαν πως μέσα από τη δράση ενός σωματείου θα φρόντιζαν για τη δημιουργία επαφών μεταξύ των Πισοδεριτών που ζουν στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, με στόχο τη λύσηπροβλημάτων της γενέτειρας και επιπλέον την προβολή της.

Το Πισοδέρι (κατά μια ερμηνεία σημαίνει λειβαδοαυχένας, όπως και είναι) είναι παλαιά ιστορική κοινότητα συνδεδεμένη με πολλά εθνικά ιστορικά γεγονότα. Βρίσκεται στο δρόμο Φλώρινας - Κα στοριάς σε υψόμετρο 1.480 μ. και ανήκει στο Δήμο Πρεσπών.

Η Μονή της Αγίας Τριάδας χτίσθηκε το 1050. Κατά το Μακεδονικό Αγώνα υπήρξε στρατηγείο. Ο αγωνιστής του 1821 Νικόλαος Κασομούλης στα περίφημα Απομνημονεύματά του αναφέρει το Πισοδέρι ως πατρογονική εστία του.

Στο Πισοδέρι φιλοξενήθηκε και ο Παύλος Μελάς, λίγους μήνες πριν το θάνατό του, και εκεί φυλάχθηκε η κεφαλή του μέχρι να ταφεί κοντά στο ...σώμα του, στην Καστοριά.

Πισοδερίτες που έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στη δημιουργία και την πρόοδο του Συλλόγου θα μπορούσαν να αναφερθούν οι: Σωκράτης Λιάκος, Ανδρέας Κοΐδης, Παύλος Τσάμης, Στέφανος Γουμπερίτσης, Θεμ. Παπαδάμος, Μιχ. Λιάκος, Χρ. Τσάμης κ.ά.

Όλα τα Δ.Σ. από την ίδρυση του Συλλόγου ενδιαφέρθηκαν για τα προβλήματα της γενέτειρας και επέτυχαν πολλά: έχτισαν κοινοτικό κατάστημα - καφενείο στο χωριό, ίδρυσαν Λαογραφικό Μουσείο, με πρωτοβουλία του Χ. Χαραλαμπίδη, κ.ά.

Ο Σύλλογος εκδίδει επί 16 χρόνια την εφημερίδα «ΤΑ ΠΙΣΟΔΕΡΙΤΙΚΑ» και συντρέχει με άλλους φορείς για την ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Βίγλας Πισοδερίου.

Έργο του Συλλόγου είναι και η ίδρυση και λειτουργία εκκλησιαστικής συλλογής κειμηλίων και η πραγματοποίηση έργων υποδομής στο χωριό. Παράλληλα ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδηλώσεις για του ... απόδημους Πισοδερίτες, όπως ομιλίες, διαλέξεις και άλλες, πολιτιστικού πάντοτε χαρακτήρα.