ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
"Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
Σωματεία
Σωματεία από το νομό Γρεβενών

Σύλλογος Δεσκατιωτών Θεσσαλονίκης "Ο Πρίονος"
΄Ετος ίδρυσης: 1976
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:  ΜΙΧΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Αντιπρόεδρος:  ΒΕΛΛΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Γ. Γραμματέας:  ΣΥΡΙΚΕΛΑ-ΠΕΤΣΑ ΙΩΑΝΝΑ
Ταμίας:  ΣΠΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Σύμβουλος:  ΤΣΙΚΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Σύμβουλος:  ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο Σύλλογος Δεσκατιωτών Θεσσαλονίκης «ο ΠΡΙΟΝΟΣ» ιδρύθηκε το 1976 από αξιόλγους Δεσκατιώτες, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει την έλλειψη μιας ένωσης των συμπατριωτών στη Θεσσαλονίκηπου θα απέβαινε προς όφελος και των εγκατεστημένων στη Θεσσαλονίκη Δεσκατιωτών, αλλά και τηςγενέτειρας Δεσκάτης.

Η Δεσκάτη (Ντισκάτα), δήμος παραδοσιακός, είναι η δεύτερη μετά τα Γρεβενά πόλη στο Νομό Γρεβενών. Από τα Γρεβενά απέχει 60 χλμ. Έχει σχεδόν 5.000 κατοίκους, που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά και ως τεχνίτες οικοδομικών εργασιών.

Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νομού, προς τη Θεσσαλία, σε απόσταση 82 χλμ. από τη Λάρισα. Καμάρι των Δεσκατιωτών είναι τα Καμβούνια όρη με το καταγιότoυς (υψ.1.615 μ.), που έδω.σαν και το όνομα της ψηλότερης κορυφής τους στο Σύλλογος «ο ΠΡΙΟΝΟΣ». Άξια επισκέψεως γιατον τουρίστα είναι το μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα (Ζάμπορντα), κτισμένο σε βράχο πάνω από τονΑλιάκμονα, η μονή της Παναγίας Ευαγγελίστριας με το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο της και η μονήτης Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ως πρωτεργάτες αυτού του Συλλόγου θα μπορούσε να αναφερθούν οι: Δημ. Αναγνώστου, Δημ. Μπρόβας, Κωνσταντίνος Πίπιλας, Σπ. Αναγνώστου, Δημ. Νιάκας, Αχ. Παπατσάνη, Τούλα Κεραμιδά, Λάμπρος Τσιάμης, Γεώργ. Σακελλαρίδης, Π. Βελλής κ.ά.

Καταστατικοί σκοποί του Συλλόγου είναι:
1) Διατήρηση συναισθηματικών δεσμών με τη γενέτειρα.
2) Ηθική και υλική συμπαράσταση σε κάθε πολιτιστική και κοινωνική προσπάθεια της πατρίδας Δεσκάτης.
3) Σύσφιξη σχέσεων των Δεσκατιωτών της Θεσσαλονίκης.
4) Προβολή των στην κοινωνική, επιστημονική και καλλιτεχνική ζωή της Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος Δεσκατιωτών κινήθηκε δραστήρια πραγματοποιώντας ποικίλες πολιτισμικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, ομιλίες με διάφορα θέματα, εκδρομές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, συνεστιάσεις με κορυφαία τον ετήσιο χορό με παραδοσιακό χρώμα.

Παράλληλα κάνει ό,τι μπορεί στις προσπάθειες εξωραϊσμού της πόλης σε συνεργασία με τους φορείς της και μετέχει ενεργά στις πολλές τοπικές εκδηλώσεις-που πραγματοποιούνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως τα «Kωνσταντίνεια» στις 21 Μαίου προς τιμή των πολιούχων της πόλης Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η μεγάλη εμποροπανήΥυρις στις 1-5 Ιουνίου και άλλες πολλές.

Ακόμη ο Σύλλογος διαθέτει, σε ενοικιαζόμενο χώρο, δική του “ΣΤΕΓΗ”, όπου δέχεται τα μέλη και τους φίλους. Τα τελευταία χρόνια διοικείται από νέους Δεσκατιώτες και το γεγονός αυτό προοιωνίζει λαμπρό το μέλλον του.